ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac za dve grupe polaznika, članova Društva učitelja Kruševca 24.06.2020. godine organizovana je obuka pod nazivom: "Projektna nastava u funkciji obrazovanja i vaspitanja učenika osnovnih škola za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda". Cilj obuke je osnaživanje nastavnika da kroz projektnu nastavu uključe elemente (sadržaje, ishode i obilke rada) koji doprinose obrazovanju i vaspitanju učenika za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda.

  IMG 0392

  Ova obuka od javnog značaja deo je projekta koji Savez učitelja Republike Srbije sprovodi u 50 različitih gradova širom naše zemlje, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF-a.

  IMG 0390

  Teme koje se obrađuju tokom obuke su:

  • Elementarne nepogode
  • Sistem zaštite i spasavanja
  • Smanjenje rizika od nepogoda u programu nastava i učenje
  • Projektni pristup učenja u funkciji obrazovanja za smanjenja rizika od nepogoda

  Po završetku obuke od polaznika se očekuje da implementiraju Projekat u matičnoj školi. Realizatorke obuke su: Slavica Pavlović, Ivana Blagojević, Suzana Mijušković i Slavica Ivanović Mladenović.

 2. Centar za stručno usavršavanje Kruševac je u cilju unapređenja kompetencija nastavnika i stručnih saradnika kruševačkih škola za primenu motivacionih tehnika u nastavi 23.06.2020. godine organizovao besplatan seminar sa temom: “Primena motivacionih tehnika u nastavi”.

  IMG 0386

  Specifični ciljevi usmereni su na:

  • Proširivanje znanja o novim shvatanjima motivacije.
  • Osnaživanje za planiranje i primenu različitih motivacionih tehnika i formativnog ocenjivanja.
  • Praćenje i vrednovanje efekata primenjenih motivacionih tehnika.

  Teme programa:

  • Nova shvatanja o motivaciji za učenje.
  • Primena motivacionih tehnika.
  • Formativno ocenjivanje – još jedna motivaciona tehnika.
  • Praćenje i vrednovanje efekata primene motivacionih tehnika.
  • Zatvaranje i evaluacija seminara.

  Autorka i realizatorka seminara bila je Svetlana Aleksić.

 3. Centar za stručno usavršavanje Kruševac je u okviru saradnje i podrške školama, sa svojim kapacitetima izašao u susret učenicima Medicinske škole Kruševac za potrebu učešća na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija Srbije u preduzetništvu. Takmičenje se sprovodi na teritoriji cele republike tokom dva dana 17 i 18.06.2020. godine u organizaciji Dostignuća Mladih u Srbiji/Junior Achievement in Serbia, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministrastva privrede i USAID.

  Profesor preduzetništva/mentor Marija Urošević, navela je da su se u finale takmičenja plasirala dva tima iz Medicinske škole i oni će žiriju, koga čine renomirani ljudi iz privrede i poslovnog sveta putem ZOOM platforme prezentovati svoje prepreduzetničke ideje.

  IMG 0385

  Tim 5M, koji čine: Mihailo Trajković, Uroš Blagojević, Andrija Mandžukić, Vojin Ćirović i Aleksa Ristić predstaviće svoju poslovnu ideju koja se odnosi na proizvodnju specijalno dizajniranog nakita sa mirisima. Svi zainteresonani mogu da pogledaju njihovu prezentaciju na ovom sajtu.

  IMG 0382

  Tim Nature lab, koji čine: Ana Stanisavljević, Marija Šapić, Stefana Topalović i Jovana Ilić predstaviće svoje proizvode, 2 u 1 flaster sa Šveden biterom i kantarionom u maslinovom ulju i oblogu od komove rakije. Profil njihovog Facebook tima možete pogledati na ovom linku.

  Nosilac titule NAJBOLJE UČENIČKE KOMPANIJE SRBIJE za 2020. godinu predstavljaće našu zemlju na evropskom finalu, koje se ove godine organizuje u Portugalu.

 4. Putem ovog linka dostupni su korisni saveti UNICEF-a za prilagođavanje video lekcija učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

 5. U materijalu je opisan proces samoregulisanog učenja, kao i značaj umeća samovrednovanja učenja učenika, kao važne faze upravlјanja sopstvenim učenjem.

  Detaljnije na ovom linku.