ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. Centar za stručno usavršavanje Kruševac je 27.02.2021. godine je u cilju unapređenja kompentencija nastavnika za podršku razvoja ličnosti deteta i učenika organizovao seminar sa temom: „Primena motivacionih tehnika u nastavi”.

  mot

  Opšti cilj seminara je umeren na unapređenje kompetencija nastavnika i stručnih saradnika za primenu motivacionih tehnika u nastavi.

  Specifični ciljevi seminara se odnose na:

  • Proširivanje znanja o novim shvatanjima motivacije;
  • Osnaživanje za planiranje i primenu različitih motivacionih tehnika;
  • Osnaživanje za planiranje i primenu formativnog ocenjivanja i
  • Praćenje i vrednovanje efekata primenjenih motivacionih tehnika.

  Seminar „Primena motivacionih tehnika u nastavi” održan je uz poštovanje i primenu preventivnih mera za sprečavanje širenja virusa Covid-19. Autorke i realizatorke seminara bile su: Svetlana Aleksić i Snežana Rajković.

 2. otvorena-vrata

 3. Prateći ukupnu epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom Covid-19 i preporuke nadležnih, Centar za stručno usavršavanje Kruševac je 20.02.2021. godine omogućio polaznicima da seminar sa temom: „Kako unaprediti proces samoevaluacije u oblasti nastave i učenja?“ prate putem digitalne platforme.

  samoevaluacija

  Opšti ciljevi seminara su usmereni na unapređivanje kompetencija učenika, nastavnika i direktora za samoevaluaciju u nastavnom procesu kao i unapređivanje kompetencija nastavnika u oblasti planiranja i realizacije nastave orijentisane na ishode (podizanje nivoa metodičkih znanja relevantnih za ciljeve i ishode predmeta/oblasti).

  Specifični ciljevi seminara su:

  • Sticanje znanja i veština o samoevaluaciji u nastavnom procesu;
  • Obučavanje nastavnika za planiranje procesa samoevaluacije u nastavi;
  • Osnaživanje nastavnika za razumevanje i prihvatanje uloge učenika u procesu samoevalucije i
  • Uočavanje odgovornosti učenika i nastavnika u nastavnom procesu.

  Autori i realizatori seminara bili su: Gordana Milovanović i Maja Vračar.

 4. U Naučnom klubu pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac 19.02.2021. godine realizovana je radionica o primeni Oksfordskog modela debatovanja u nastavi STEM predmeta. Obuka je prevashodno namenjena profesorima srednjih škola tj. profesorima prirodnih i tehničkih nauka, a realizuje se u okviru međunarodnog projekta Odyssey (Erasmus + KA2).

  Odyssey

  Cilj projekta Odyssey jeste da razvije veštine argumentacije i poveća interesovanje za predmete iz oblasti prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike kod mladih uzrasta između 13 i 19 godina kroz organizovanje debatnih takmičenja na teme iz naučnih oblasti, a kao jedan od glavnih zadataka je i povezivanje naučne zajednice, nastavnika i učenika.

  U ovom projektu koji je počeo u oktobru 2018 i traje do marta 2021. godine, učestvuju partneri iz četiri države: Institut za geofiziku Poljske akademije nauka (Poljska), Centar za promociju nauke (Srbija), Centar za otkrivanje energije (Estonija) i Helenski institut za proučavanje retorike i komunikacije (Grčka). Projektom Odyssey rukovodi partner iz Poljske, a koordinator u Srbiji je Centar za promociju nauke.

  Realizatori radionice bili su: Ivan Umeljić - nacionalni koordinator projekta i Maja Keskinov. Sastanak je održan uz poštovanje i primenu preventivnih mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti, uzrokovane virusom Covid-19.

 5. Centar za stručno usavršavanje Kruševac u saradnji sa Podružnicom društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga tradicionalno, svake godine raspisuje Svetosavski literarni konkurs. Učenici osnovnih škola mogli su da odaberu jednu od ponuđenih tema:

  • „Sveti Sava nam ukazuje na put dobrote i obrazovanja“
  • „Moj doživlјaj lika i dela Svetog Save“

  Za učenike srednjih škola bile su predviđene sledeće teme:

  • „Sveti Sava - duhovna  zadužbina našeg naroda“
  • „Put Svetog Save -  put večnosti i opstanka“

  kom

  Komisija koju su činile: Bilјana Gajić, Tamara Nenadić, Dragana Banjac i mr Dušica Dobrodolac, u svojstvu predsednice, zasedala je u Centru za stručno usavršavanje uz pridržavanje svih propisanih bezbednosnih mera i preporuka za sprečavanje zarazne bolesti Kovid-19. Ove godine učenici su bili produktivniji. Broj prispelih radova iznosio je preko 20, iz svih kruševačkih škola. Komisija uopšte nije imala lak zadatak, i nakon većanja donela je jednoglasnu odluku u pogledu ocene kandidata.

  Nagradu su osvojili u kategoriji osnovnih škola:

  • Nina Miloradović, OŠ "Stanislav Binički", Jasika, za osvojeno I mesto
  • Emilija Matić, OŠ "Stanislav Binički", Jasika, za osvojeno II mesto
  • Maša Milјković, OŠ "Vuk Karadžić" Kruševac, za osvojeno III mesto
  • Vera Velјković, OŠ "Jovan Popović", Kruševac, za osvojeno III mesto

  u kategoriji srednjih škola:

  • Teodora Erić, Gimnazija, Kruševac, za osvojeno I mesto
  • Ana Marjanović, Gimnazija, Kruševac, za osvojeno II mesto
  • Marija Jolić, Hemijsko-tehnološka škola, Kruševac, za osvojeno III mesto

  gim

  Ovom prilikom, predstavnici gradske uprave: Jelena Todorović, pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti i Vladimir Petrović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport i v.d. direktora CSU Kruševac, Nikola Džugurdić, posetili su kruševačku Gimnaziju, gde je uz prisustvo direktorke Bilјane Dačić i nagrađenih učenika upriličena svečana ceremonija uručenja nagrada i čitanje nagrađenih radova.