ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. Druga radionica italijanskog jezika i kulture, pod nazivom ''La geografia dell'Italia'', održala se u prostorijama Centra za stručno usavršavanje Kruševac, 19.11.2022. godine.

  20221119

  Učenici su na radionici imali prilike da se upoznaju sa geografskim pojmovima Italije (planinama, rekama, jezerima, morima, vulkanima, regijama u Italiji, važnijim gradovima), da pevaju pesmicu na italijanskom jeziku o italijanskim regijama, da rešavaju pitanja iz kviza o Italiji, da speluju svoje ime uz pomoć naziva italijanskih gradova.
   
  Radionicu je organizovao Aktiv nastavnika italijanskog jezika, a polaznici su bili učenici nižih razreda osnovnih škola u Kruševcu.

  Realizatorke su bile: Danijela Dević, prof. italijanskog jezika u Gimnaziji, Aleksandra Tomić, nast. italijanskog jezika u OŠ ''Stanislav Binički'', Una Tripunović, učenica prirodno-matematičkog smera u Gimnaziji.

 2. Centar za stručno usavršavanje Kruševac, u saradnji sa Društvom za srpski jezik i književnost Srbije, podružnicom društva za Rasinski okrug, organizovao je 19.11.2022. godine obuku sa temom: "Prevazilaženje problema u nastavi srpskog jezika u različitim modulima". Radi se o programu od javnog interesa, koji je posebnim rešenjem odobrio ministar prosvete, a glavni akcenat stavljen je na jezičku kulturu i funkcionalnu pismenost.

  166885608

  Ova obuka okupila je veliki broj nastavnika srpskog jezika i književnosti iz celog Rasinskog upravnog okruga. Na početku, prisutnima su se prigodnom besedom obratile Predsednica podružnice, Dušica Dobrodolac i predsednica Društva, Vesna Lompar.

  Teme programa su:

  • Razumevanje pročitanog na književnom tekstu i unapređivanje čitalačke pismenosti, predavač, Slavko Petaković, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Paronimija iz ugla leksičke norme, predavač Vesna Nikolić, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Usvajanje znanja reči kao faktor razvoja čitalačke pismenosti, predavač Valentina Ilić, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Zadaci za uvežbavanje funkcionalnog znanja, predavač Vesna Lompar, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
 3. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 19.11.2022. godine organizovan je seminar sa temom: „Škola kao interkulturalna zajednica" sa cilјem jačanja vaspitne uloge ustanove/škole u pravcu razvoja interkulturalnog obrazovanja, formiranja vrednosnih stavova neophodnih za život i rad u savremenom društvu.

  166885

  Specifični cilјevi seminara su:

  • Povećanje interkulturalne osetlјivost prosvetnih radnika
  • Razvijanje interkulturalnih kompetencija prosvetnih radnika
  • Osnaživanje prosvetnih radnika za izgradnju kulture dijaloga i poverenja

  Autori i realizatori seminara su: Danijela Simonović i Jugoslav Lazić.

 4. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 30.10.2022. godine za potrebe relizacije Plana stručnog usavršavanja zaposlenih u OŠ "Dragomir Marković" organizovan je seminar sa temom: „Izrada instrumenata formativnog ocenjivanja". Opšti cilj seminara usmeren je osnaživanje nastavnika za funkcionalno definisanje kriterijuma vrednovanja predmetnih i međupredmetnih kompetencija i izradu instrumenata za ocenjivanje, kao i unapređivanje pedagoško-instruktivnog rada direktora i stručnih saradnika.

  mina1

  Specifični ciljevi seminara su:

  • Primena zakonske regulative u programiranju i planiranju obrazovno-vaspitnog rada;
  • definisanje kriterijuma formativnog ocenjivanja;
  • izrada instrumenata za vrednovanje, samovrednovanje i vršnjačko vrednovanje predmetnih i međupredmetnih kompetencija;
  • unapređivanje evidencije nastavnika o napredovanju i ocenjivanju učenika;
  • informativna, instruktivna, motivaciona i evaluativna uloga formativnog ocenjivanja;
  • pružanje kvalitetne povratne informacije kao podsticaj razvoju učeničkih kompetencija;
  • ocenjivanje u funkciji napredovanja i motivacija nastavnika iz ugla stručno-pedagoškog nadzora;

  Autorke i realizatorke seminara bile su: Sanja Perovanović, Danijela Kovačević Mikić i Verica Kostić.

 5. U organizaciji Aktiva nastavnika italijanskog jezika 29.10.2022. godine počelo je sa realizacijom besplatnih radionica za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola, sa cilјem upoznavanja sa italijanskim jezikom i kulturom i pripreme za početak učenja drugog stranog jezika u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja.

  ital

  Prvu radionicu u nizu, pod nazivom: „La lingua italiana", realizovale su profesorke Marina Mosurović i Jelena Ilić.