ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Regionalni centar za stručno usavršavanje prosvetnih radnika
 1. Centar za stručno usavršavanje Kruševac je 05.06.2021. godine, za potrebe realizacije Planova stručnog usavršavanja članova Društva istoričara Rasinskog okruga organizovao dvodnevni seminar pod nazivom: „Učenje o ratovima 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije". Ova obuka realizuje se sa ciljem osposoblјavanja nastavnika istorije da primene savremene nastavne metode u radu sa učenicima kroz učenje o ratovima 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije u skladu sa obrazovnim standarima i predmetnim kompetencijama u nastavi istorije.   

  ist

  Specifični cilјevi su:

  • Osposoblјavanje nastavnika da kroz multiperspektivni pristup nastavi istorije predaju osetlјive i kontroverzne teme o ratovima 90-tih;
  • Upoznavanje nastavnika sa najnovijim naučnim dostignućima iz savremene istorije, literaturom, istorijskim izvorima, projektima i inicijativama posvećenim učenju o ratovima 90-tih;
  • Upoznavanje nastavnika sa metodologijom istraživanja društvene istorije i kritičkog sagledavanja istorijskih izvora;
  • Upoznavanje nastavnika sa nastankom i delovanjem stereotipa kroz istoriju i danas sa posebnim osvrtom na ratove 90-tih;
  • Upoznavanje sa recentnim metodičkim pristupima u obradi osetlјivih istorijskih tema;
  • Osposoblјavanje nastavnika da promovišu vrednosti kao što su: lјudska prava, multikulturalnost, kultura dijaloga, pomirenje.

  Autor seminara je Aleksandar Todosijević, a realizatorke su bile: Emina Živković i Nataša Kostić iz Udruženja za društvenu istoriju "Euroclio".

 2. U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 04.06.2021. godine u okviru manifestacije obeležavanja 650 godina od osnivanja grada Kruševca, održana je jedna još u nizu aktivnosti koje promovišu ekologiju i prirodne nauke. Ovom prilikom, Centar za stručno usavršavanje Kruševac je u saradnji sa Udruženjem biologa Kruševac organizovao radionice za učenike osnovnih škola sa temom: "Šarengradska ekologijada".

  eko-stik

  Prva radionica: "Šarengradski eko stiker" bila je namenjena učenicima OŠ "Jovan Popović" i OŠ "Dragomir Marković". Radionicu je realizovala Olivera Kolarić, predsednica Udruženja biologa Kruševca zajedno sa svojim članovima.

 3. Centar za stručno usavršavanje Kruševac je 29.05.2021. godine za potrebe realizacije Planova stručnog usavršavanja članova Društva učitelja Kruševac organizovao seminar pod nazivom: „Didaktičke igrice za decu pametnice”, sa ciljem sticanja znanja o unapređenju kvaliteta učenja i razvoja putem ručno izrađenih didaktičkih materijala i mogućnosti njihove samostalne izrade i upotrebe.  

  sem

  Specifični ciljevi seminara se odnose na:

  • Usvajanje znanja o dečijem razvoju i napredovanju primenom didaktičkih igara uz upotrebu ručno izrađenih didaktičkih materijala (razvoja fine motorike, praktičnih veština, logičko-matematičkog mišljenja, čitanja i pisanja , upoznavanja sveta oko nas, razvoja govora, razvoja pažnje i koncentracije);
  • Obuka i razvijanje stvaralačkog potencijala učesnika aktivnim učešćem na radionicama za izradu i primenu didaktičkih materijala u vaspitno-obrazovnom radu i
  • Stvaranje podsticajne sredine za igru i učenje edukacijom i osposobljavanjem učesnika za izradu i primenu didaktičkih materijala recikliranjem ambalaže.

  Autorke i realizatorke seminara bile su: Suzana Mijušković i Ljiljana Reljić.

 4. Povodom pet godina od osnivanja Naučnog kluba Kruševac, u Centru za stručno usavršavanje Kruševac organizovan je svečani prijem, kome su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Kruševac, Školske uprave u Kruševcu, Centra za promociju nauke, kruševačkih škola, udruženja, aktiva i saradnika Naučnog kluba.

  U svome obraćanju prisutnima, direktor CSU Kruševac Nikola Džugurdić se osvrnuo na samu početnu ideju, kada je Ministarstvo prosvete i nauke 2015. godine krenulo je u kampanju decentralizacije promocije i popularizacije nauke, čineći je dostupnom u manjim sredinama.

  5godNK

  Ovom prilikom povučena je jasna paralelela sa decentralizacijom profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju. Iz tog razloga, ne slučajno, uz podršku Centra za promociju nauke, Gradske uprave Kruševac, u Centra za stručno usavršavanje Kruševac stvoren je jedan podsticajan ambijent gde, pre svega učenici i mladi mogu da se bave naukom. Programi Naučnog kluba razvijaju se u saradnji sa školama, udruženjima, aktivima i sa mladima.

  Sa zadovolјstvom možemo da iskažemo numeričke podatke koji ilustruju rad Naučnog kluba. U proteklih pet godina realizovano je oko 100 projektnih aktivnosti, koje promovišu i popularišu nauku, na kojima je učešće uzelo oko 10.000 učenika, mladih i nastavnika.  

  5godNK1

  Ovaj dimamičan period pretočen je u kratak film, izrađen u produkciji CSU Kruševac, koji mežete da pogledate na sledećem linku.

  U nastavku, o svom iskustvu, saradnji i radu Naučnog Kluba govorili su: Danijela Vučićević, saradnik u Centru za promociju nauke, saradnici Naučnog kluba Zoran Tomić i Katarina Perović i Olivera Kolarić, predsednica udruženja biologa BIOKS.

  Na kraju, zaslužnim pojedincima, predstavnicima obrazovnih institucija, udruženja i aktiva dodeljena su prigodna priznanja.

 5. U okviru manifestacije obeležavanja 650 godina od osnivanja grada Kruševca, u Centru za stručno usavršavanje Kruševac je 26.05.2021. godine održana radionica pod nazivom: "Kruševac u očima matematike".

  jub

  Ovo je prva u nizu aktivnosti kojom CSU Kruševac započinje obeležavanje značajnog jubileja. Radionicu su realizovali, profesorka matematike Katarina Perović i učenici OŠ "Jovan Jovanović Zmaj".