ПРОЈЕКТНИ ЗАДАТАК

РАКЕТА НОСАЧ САТУРН 5 МИСИЈЕ АПОЛО

Ученици петог разреда на часовима технике и технологије а у оквиру наставне јединице - Рад на пројектном задатку - Израдили су папирни модел носача свемирског брода САТУРН 5 мисије АПОЛО.
Макета је модел неког објекта, обично смањене величине у односу на прави објект. Појам макета се углавном користи за моделе авиона, бродова и зграда.

 

 

ГОТОВ МОДЕЛ

Аполо 11 (енгл. Apollo 11) била је прва мисија са задатком да спусти људе на Месечеву површину, пета мисија у оквиру програма Аполо с људском посадом и трећа с људском посадом која је летела према Месецу. Аполо 11 је лансиран 16. јула 1969. с трочланом посадом коју су чинили Нил Армстронг, Едвин (Баз) Олдрин и Мајкл Колинс. Дана 21. јула 1969. године, у 2:56 часова по универзалном времену, Нил Армстронг је постао први човек који је закорачио на Месец, а убрзо му се придружио и Баз Олдрин. За то време, Мајкл Колинс је био у командном модулу Колумбија, у орбити око Месеца. Три астронаута вратила су се на Земљу с 21,55 килограмом месечевог камења, слетевши 24. јула у Тихи океан.

Прва реченица коју је Нил Армстронг изговорио на површини Месеца гласила је:

„Ово је мали корак за човека, али велики за човечанство.”