ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!
 1. Da nosivi uređaji mogu da poboljšaju zdravlje svojih vlasnika, već je dobro poznato. U nekim slučajevima mogu ih upozoriti na nadolazeću bolest (kao što je COVID-19 ili srčani udar), a u drugim im čak i spasiti život. Upravo se to dogodilo ženi iz Teksasa koju je muškarac oteo, a pronađena je zahvaljujući činjenici da je imala svoj Apple Watch. 

  Kako javljaju lokalni mediji, žena se na parkingu svađala sa muškarcem i potom jednostavno nestala. Njena ćerka koja je čula svađu, a da nešto nije u redu shvatila je nakon što je čula vrisak i potom je sve utihnulo. Ubrzo zatim, žena ju je nazvala putem svog Apple Watch-a i rekla joj da je je muškarac sa kojim se svađala oteo. Ćerka je sve prijavila policiji, koja je iskoristila mogućnost lociranja Apple Watch-a ne bi li pronašla otetu ženu. 

  Iako se nigde navodi koju su tačno opciju policajci koristili na Apple Watch-u, kako bi pronašli otetu ženu, poznato je da policija često koristi lociranje mobilnih uređaja kako bi lakše pronašli osobu koja je u nevolji. Tu tehniku mogli su koristiti i u ovom slučaju, jer je Apple Watch imao mogućnost korišćenja mobilne mreže. Druga je opcija Apple-ov "Find My" koja locira registrovane Apple-ove uređaje. 

  O ovom slučaju žena je pronađena nepovređena, a muškarac koji ju je oteo pobegao je kad je primetio policiju. Uhapšen je nekoliko nedelja kasnije pod optužbom za otmicu. 

  Ovo nije prvi slučaj da Apple-ovi uređaji pomažu u spašavanju života svojih korisnika, a s obzirom na sve opcije koje imaju, verovatno neće biti ni poslednji.

 2. Tim Xbox u petak nije imao najbolji dan. Nakon što su objavili svoje planove o podizanju cena za Xbox Live Gold, preplatu koja je nužna za online igranje na Microsoft-ovim konzolama, igrači su, blago rečeno, loše reagovali. Prvi plan bio je da će umesto 60 američkih dolara godišnje, svi oni koji žele da igraju online morati da plaćaju 120 američkih dolara, pa su se manje od 18 sati nakon objave izvinili i odustali od promene. 

  Izvinjenje je stiglo i putem službenog bloga i glasi ovako: "Danas smo pogrešili i u pravu ste što ste nam to rekli. Povezivanje i igranje sa prijateljima je važan deo igračkog iskustva i nismo ispunili očekivanja igrača koji svakog dana računaju na to. Zbog toga, odlučili smo da nećemo menjati cenu Xbox Live Gold Pretplate". Uz to, menjaju i dugogodišnju praksu da vam za igranje free-to-play igara treba Gold pretplata, a promena bi trebala da stupi na snagu kroz par meseci. 

  I za postojeće i za nove pretplatnike redovne cene pretplate su kako sledi: 9,99 američkih dolara za mesec dana, 24,99 američkih dolara za tri meseca, 39,99 američkih dolara za šest meseci i 59,99 američkih dolara za 12 meseci. 

  Neki su smatrali da se Microsoft odlučio na ovaj potez kako bi naterali korisnike da pređu na Xbox Game Pass Ultimate pretplatu, koja uz Xbox Live Gold spaja i Xbox Game Pass, i koja po redovnoj ceni košta 14,99 američkih dolara mesečno. 

  Drugi su kritikovali ovaj potez zato što su nove konzole, Xbox Series X i S tek nedavno izašle, a uz to se veliki broj ljudi okrenuo online druženju za vreme globalne pandemiji, tako da dizanje cena nije moglo dobro da prođe. Ovo je zelenom taboru prvi veći promašaj u zadnje vreme - Xbox Game Pass je odlična ponuda, a i pristup novoj generaciji konzola prihvaćen je dobro. Videćemo kakav će im ostatak godine biti, budući da smo tek na kraju januara.

 3. Uprava za zaštitu podataka (DPA) blokirala je TikTok za korisnike čiji se uzrast ne može proveriti nakon što je desetogodišnja devojčica umrla dok je navodno učestvovala u "izazovu gušenja". Zvaničnici su objasnili da je prejednostavno prijaviti se sa lažnim datumom rođenja, sugerišući da su labave zaštitne mere omogućile devojčici uslugu i koštale je života. 

  Naime, desetogodišnja devojčica preminula je od posledica gušenja, po svoj prilici učestvujući u apsurdnoj "igri izazova", jednoj od mnogih koje su sveprisutne na platformi i vrlo popularne među mlađom populacijom. Devojčica je pronađena u kupatilu sa pojasom oko vrata zavezanim za radijator. Hitno je prebačena u bolnicu, ali nažalost nisu mogli da joj pomognu. 

  DPA je optužio TikTok za kršenje italijanskog zakona koji zahteva pristanak roditelja kad se deca mlađa od 14 godina prijavljuju na društvene mreže. Prema njihovim podacima, TikTok nije prilagodio upozorenja o riziku i druge informacije deci, a objave su po defaultu javne i ne poštuju se zakoni koji zahtevaju mogućnost da se sadržaj učini privatnim. Takođe, kompanija ne navodi jasno koliko dugo čuva podatke, na koji način anonimizuje informacije i kako prenosi podatke izvan EU. 

  TikTok je u Italiji blokiran do 15. februara, a do tada će morati da ispuni zahteve DPA-e. Portparol TikTok-a nije naveo kako će kompanija odgovoriti na potez Italije. Umesto toga, naglasio je da je sigurnost "apsolutni prioritet" kompanije i da platforma ne dopušta bilo kakav sadržaj koji "podstiče, promoviše ili veliča" opasno ponašanje, piše Engadget. Spomenuta tragedija dobro ilustruje nedostatke i poteškoće praćenja maloletnih korisnika na društvenim mrežama. Kompanija će u budućnosti morati znatno da pooštri mere kako bi sprečila smrtne slučajeve i slične ishode.

 4. Apple je prošle godine prvi put predstavio četiri modela svojih telefona u sklopu jedne generacije iPhone-a. Osim po dijagonali ekrana (modeli su sada dostupni u 3 različite dijagonale), telefoni se, naravno, razlikuju i po cenama. Najjeftiniji je model iPhone 12 mini za koji je na američkom tržištu potrebno izdvojiti od 700 dolara, dok najskuplji model Pro Max stoji od 1100 dolara. 

   Još pre službenog predstavljanja telefona, a i nakon što je Apple objavio podatke o uređajima i njihove cene, analitičari mobilnog tržišta predviđali su veliku potražnju za modelom iPhone 12 mini. Osim što je reč o najjeftinijem iPhone-u nove generacije, deo analitičara smatrao je kako je to idealan telefon za osobe koje žele iPhone, a ne vole prevelike uređaje, niti ih privlači model SE sa zastarelim dizajnom. 

  Ali poslednje informacije koje dolaze iz izvora povezanih sa Apple-om i njihovim lancem nabavke pokazuju da su analitičari, ali i ekipa u samom Apple-u precenili potražnju za mini iPhone-om. Naime, pokazalo se da korisnici nisu toliko zainteresirani za najmanji, a time i najjeftiniji model, već su im puno interesantniji najskuplji modeli. Cookova kompanija tako je od Pegatrona smanjila broj narudžbi za iPhone 12 mini, dok su od Foxconna naručili povećane količine iPhone-a 12 Pro i Pro Max. 

  Osim što pokazuje povećan interes korisnika za većim i skupljim modelima, slabija potražnja za iPhone-om 12 mini delom je rezultat situacije sa pandemijom. Naime, kako naglašavaju na stranici Mac Rumors, manji model iPhone-a prvenstveno je bio namenjen evropskom i američkom tržištu, ali na njima je zabeležena smanjena prodaja zbog problema sa koronavirusom. Sa druge strane, modeli sa većim ekranima naročito su popularni u Kini u kojoj koronavirus nije ostavio tako devastirajući uticaj na privredu kao na zapadu pa je upravo na tom tržištu zabeležena povećana potražnja za modelima iz serije Pro.

 5. Generacija koja je odrastala u ranim danima Interneta, uz dial-up modeme, Netscape Navigator, Yahoo!, Bugove CD-e i shareware programe, sa setom će se prisetiti nekada vrlo popularnog servisa na kojem su se mogli pronaći brojni freeware i shareware programi – Tucows. 

  Ovaj je servis pokrenut 1993. godine i od tada je milionima korisnika omogućio preuzimanje raznih komada softvera mereno u milijardama downloada. Ali, padom popularnosti ovakvog načina distribucije softvera i Tucows je menjao svoj fokus. 

  Poslednjih godina su prerasli u drugog najvećeg prodavca domena, a podservis Tucows Downloads postao im je samo usputna delatnost. Ipak, održavali su ga na životu iz sentimentalnih razloga, učinili besplatnim i slobodnim od oglasa, ali i tome je jednom morao da dođe kraj. 

  Sada njegovi vlasnici kažu kako je servis za preuzimanje softvera već poprilično star, što sa sobom nosi i teret starih tehnologija i razne bezbednosne rizike, a za njegovo pravilno održavanje oni nemaju dovoljno ljudi. Iz tog je razloga odlučeno da će Tucows Downloads biti trajno ugašen. 

  Onima koji bi želeli da još koji put pronađu neki stari shareware, kao da su i dalje devedesete, cela biblioteka softvera koji su na Tucowsu nudili (njih preko 32 hiljade) biće i dalje dostupna putem poznatog servisa Internet Archive.

 6. Prodaja procesora, odnosno čipseta (SoC) za smartfone u Kini je prošle godine pala za 20,8%, što je imalo i direktan uticaj na poslovanje američkog Qualcomm-a, kojem je isporuka pala za astronomskih 48% na godišnjem nivou. 

  Naravno, turbulentna 2020. godina je uzrokovala uopšten pad proizvodnje i isporuka smartfona, ali vidljivo je da su se kineski proizvođači u velikoj meri okrenuli tajvanskom MediaTek-u, barem u segmentu srednjeg i nižih cenovnih razreda, dakle uređaja kojih se najviše proda. 

  Ne treba previše matematike za zaključak da je ogromnu ulogu u padu Qualcomm-ovih isporuka imala situacija sa Huawei-jem, odnosno sankcije koje mu je nametnula Trumpova administracija. Naime, ova kompanija je za svoje modele iz nižih cenovnih razreda kupovala procesore direktno od Qualcomm-a, koje je prošle godine zbog sankcija morala da potražiti kod drugih proizvođača. 

  Sve je ovo na kraju rezultovalo time daje MediaTek po isporukama čipseta prestigao Qualcomm, koji je zabeležio rekordan pad prodaje i biće vrlo zanimljivo pročitati njegov finansijski izveštaj za prošlu godinu. 

  Dakle, ovo je samo jedan od očitih primera kako su Trumpove sankcije direktno naudile upravo američkim kompanijama, a treba li uopšte prognozirati šta sledi, nakon što su uvedene i Xiaomi-ju, trećem najvećem proizvođaču smartfona na svetu. 

  Štaviše, Xiaomi je skoro u potpunosti orijentisan na Qualcomm-ove procesore, čak i u najvišem cenovnom razredu, a to znači ako sankcije ostanu na snazi, Qualcomm će pretrpeti nemerljivu štetu. Naravno, ovu "rupu" uvek mogu popuniti drugi proizvođači, ali samo u teoriji, budući da nijedan nema toliki tržišni udeo da bi narudžbe od Qualcomm-a ostale na istom nivou.

 7. Prva nedelja nove 2021. razveselia je vlasnike Galaxy S10 telefona širom sveta Android 11 i One UI 3.0 ažuriranjem. Ako ga do sada niste preuzeli, ni nećete, jer je iznenada povučeno. 

  Samsung još nije otkrio razloge zbog kojih je sad povukao Android 11 ažuriranje za Galaxy S10, S10+ i S10e, ali sigurno su imali dosta motiva. Korisnici koji su svoje S10-tke ažurirali čim su dobili obaveštenje o OTA nadogradnji, uočili su neke bugove. 

  Neki su primetili zamućene fotografije, a drugi nešto jače zagrejavanje uređaja pri normalnoj upotrebi. Bugova je verovatno bilo i više i to valjda ozbiljnijih od ovih ako su se u Samsung-u odlučili za ovako drastičan potez.

 8. Još sredinom prošle godine počelo je da se govori o tome da bi australijske vlasti mogle da traže od Google-a, Facebooka i drugih multinacionalnih kompanija da poštenije tretiraju lokalne izdavače internet sadržaja. Tada je predložen i zakon prema kojem bi svako ko prenosi vesti putem raznih agregatora bio primoran da pregovara sa izdavačima o uslovima korišćenja i, najvažnije od svega, plaćanju za korišćenje njihovih sadržaja. U slučaju da fiksna vrednost određenog sadržaja ne bi mogla da bude određena, Google i njemu slični morali bi sa izdavačima ugovarati cene od slučaja do slučaja. 

  Google je potom relativno nedavno počeo sa "eksperimentom" u kojem je iz rezultata pretraživanja izbacio lokalne sadržaje poput vesti australijskih medija. Radilo se, kako se čini, o pokušaju pritiska na australijske vlasti da odustanu od njima spornog zakona. Google, ako ste se pitali, nije baš spreman da plaća izdavačima za prenošenje njihovih vesti u svom agregatoru, pa je ovime pokušao da pokaže građanima kako bi izgledao svet bez relevantnih sadržaja dostupnih putem Google-a. 

  Situacija je ove nedelje dodatno eskalirala. Google je, naime, zapretio da će se povući iz Australije, odnosno da tamošnjim korisnicima neće više biti dostupna najpopularnija internet pretraga na svetu. U svom otvorenom pismu navode da bi nova australijska pravila o distribuciji sadržaja i plaćanju za linkove "potrgala" Google kakav poznajemo. 

  Ponudili su australijskim medijskim kućama plaćanje 1.3 milijarde australijskih dolara kroz naredne tri godine, umesto da im plaćaju po svakom sadržaju koji se pojavi u rezultatima pretraživanja. U slučaju da njihovi pridlozi ne budu prihvaćeni, Google kaže da će pretraživanje Australijancima jednostavno – onemogućiti, iako je to poslednje što žele da učine. 

  Australijski premijer Scott Morrison na to je poručio da oni "ne odgovaraju na pretnje". Dodao je i da "Australija sama piše svoja pravila o tome što se tamo sme a šta ne" i kako se zakoni donose u vladi i parlamentu.

 9. Blogeri i poznati leaksteri bruje o tome sve intenzivnije pa je sve izglednije da ćemo ove godine dobiti iPhone SE Plus. Biće to još jedan cenom povoljniji iPhone, ali sa ipak većim ekranom od onog na prošlogodišnjem iPhone SE modelu. 

  O ovom uređaju se pričalo već prošle godine, ali s obzirom na to da je Apple predstavio više telefona nego ikad u jednoj godini, ne čudi što nisu i njega. iPhone SE 2020 poprilično je dobro pogodio sve ono što su želeli dotadašnji vlasnici iPhone 6 i 6s modela. Dobili su prilično identično iskustvo u ruci sa Touch ID tipkom na prednjoj strani, ali sa boljom kamerom i modernijim čipom. 

  iPhone SE Plus navodno će imati 6.1 IPS LCD ekran, a zadržaće Touch ID autorizaciju. Napred će još imati 7MP FaceTime selfie kameru, a na leđima jednu, ali izgledno vrednu 12MP kameru sa OIS stabilizacijom. 

  Kao i obično, najveća vrednost biće mu osvežen hardver, pa će ispod haube dobiti A14 Bionic čip, a time i narednih 4-5 godina ažuriranja. Biće vodootporan po sertifikatu IP67 i dostupan u tri boje - crvenoj, beloj i crnoj. Kažu da će osnovni model koštati 499$, a najjači 699$.

 10. Honor je predstavio svoj novi flagship telefon View40 5G, prvi koji lansira nakon razlaza sa Huawei-jem koji ga je prodao nakon američkog bana, kako bi pomogao svojim dobavljačima. Telefon je lansiran u Kini kao V40, a kasnije bi trebao da postane globalno dostupan pod View brandom. 

  Telefon dolazi sa 6,72-inčnim OLED ekranom sa frekvencijom osvežavanja od 120 Hz i 800 nita svetline. Pokreće ga MediaTek Dimensity 1000+ procesor i nudi 8 GB RAM-a i do 256 GB pohrane, a energiju mu pruža baterija od 4000 mAh. 

  Sa zadnje strane nalazi se setup kamera koji sadrži glavnu kameru od 50 MP, 8 MP ultra širokougaonu kameru i 2 MP makro kameru i laserski modul za poboljšano fokusiranje. Sa prednje strane nalazi se kamera od 16 MP. 

  S obzirom da se Honor rešio "bremena" Huawei-ja, telefon će imati pristup Google-ovim servisima, uključujući Play prodavnicu, što će biti od velike važnosti za buduću prodaju izvan Kine. Cena uređaja u Kini iznosi u protuvrednosti od 555 američkih dolara za osnovni model od 128 GB, odnosno 618 dolara, za koliko će se prodavati model sa skladištenjem od 256 GB.