ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!
 1. YouTube očigledno pojačava svoj napad na ad blockere trećih strana tako što ugrađuje reklame direktno u video tokove kako bi povećao prihode od korisnika koji ne koriste Premium. Ova taktika može učiniti postojeće dodatke za blokiranje reklama u pretraživačima neefikasnim. Ova akcija je preduzeta kao odgovor na žalbe korisnika na platformi koja je u vlasništvu kompanije Alphabet Inc., a tiču se videa koji preskaču na kraj kada su ad blockeri omogućeni.

  YouTube kombinuje reklame sa video tokovima, prema objavi na društvenoj mreži X (ranije Twitter) od strane SponsorBlock-a, dodatka koji omogućava gledaocima da izbegnu sponzorisane delove YouTube videa. Video zapisi i reklame su uvek bili dve različite stvari, s tim što su prvi zaustavljali druge u unapred određenim vremenima.

  Ad blockeri će se možda sve teže boriti protiv reklama s ovom novom tehnikom umetanja reklama direktno u video tok. SponsorBlock je izrazio zabrinutost da bi, promenom svih vremenskih oznaka tako da uključuju trajanje reklama, ova integracija reklama na strani servera mogla ometati njegovu funkcionalnost.

  Prošlog meseca korisnici su se žalili na automatsko završavanje videa ako su imali ad blockere instalirane. Problem sa gledanjem videa sa uključenim ad blockerom opisan je u postu na YouTube subredditu, gde gledalac nije mogao preskočiti nijedan deo videa; umesto toga, materijal bi se brzo premotavao do kraja. Oni koji su uspeli da zaobiđu ovaj problem otkrili su da videi puštaju bez zvuka, što im omogućava da gledaju sadržaj bez zvuka.

  Ove akcije su verovatno deo šireg plana YouTube-a da se bori protiv ad blockera na globalnom nivou. YouTube tvrdi da softver za blokiranje reklama, koji su obično ekstenzije za pretraživače, krši uslove korišćenja njegovih API usluga. YouTube je u nedavnoj zajedničkoj objavi naglasio svoju posvećenost održavanju ovih standarda, ističući štetne efekte programa za blokiranje reklama na sposobnost kreatora sadržaja da zarađuju od svojih kreacija. Kompanija je izdala upozorenje, rekavši da korisnici koji koriste takve aplikacije mogu iskusiti probleme sa baferovanjem ili poruke o grešci kada pokušavaju da gledaju videe.

  YouTube je ranije naglasio da njegove reklame omogućavaju milijardama ljudi da besplatno gledaju sadržaj širom sveta, ističući značaj pravednog plaćanja kreatorima na osnovu gledanosti. Sajt poziva gledaoce koji žele da gledaju videe bez reklama da se prijave za YouTube Premium, koji ima funkcije uključujući gledanje van mreže, reprodukciju u pozadini i pristup YouTube Music bez reklama.

  YouTube je ponovio svoj stav o upotrebi aplikacija trećih strana i obećao da će preduzeti potrebne korake da zaštiti svoju publiku, kreatore i platformu. Kompanija je naglasila da aplikacije trećih strana moraju poštovati njene Uslove korišćenja kako bi nastavile da koriste njegove API usluge.
 2. Kapacitet baterije nadolazećeg Samsung Galaxy S25 modela je danas procureo, i biće identičan kapacitetu svog prethodnika. Dakle, kao i S24, S25 će imati bateriju od 4.000 mAh i ništa više.

  Kapacitet baterije je povremeno bio problematičan za osnovne modele Samsungove S-serije, sa kapacitetom koji je varirao od 4.000 mAh kod S20 i S21, do 3.700 mAh kod S22, zatim sa S23 do 3.900 mAh, da bi se konačno vratio na 4.000 mAh ove godine kod S24. Sada izgleda da neće biti promene ni u 2025.

  Naravno, osnovni model je najmanji u porodici, ali mnogi telefoni od kineskih konkurenata kompanije Samsung su u poslednjih nekoliko meseci povećali kapacitete baterija (barem malo), pa nije sjajan izgled za S25, koji će najverovatnije biti lansiran u januaru 2025. godine, da i dalje ima isti kapacitet baterije kao S20 iz 2020. godine.

 3. WhatsApp radi na novoj funkciji koja će poboljšati privatnost korisnika na svojoj platformi za instant poruke. Prema informacijama sa WABetaInfo, nadolazeća zaštita će blokirati korisnike da prave snimke ekrana profilnih fotografija drugih korisnika.

  Neobjavljena funkcija se sada uvodi kod nekih korisnika koji koriste WhatsApp beta za iOS verziju 24.12.10.74, navodi sajt, dodajući da neki testeri koji koriste prethodne beta verzije možda mogu da joj pristupe.

  Iako funkcije WhatsApp-a kao što je enkripcija s kraja na kraj sprečavaju bilo koga da prisluškuje poruke, one ne sprečavaju pravljenje snimaka ekrana. Među raznim mogućnostima, pravljenje snimaka ekrana profilne fotografije može omogućiti lošem akteru da se lažno predstavlja kao neko na WhatsApp-u. Međutim, ako blokirate nekoga na WhatsApp-u, bilo kakve promene koje napravite na svojoj profilnoj slici neće biti vidljive blokiranoj osobi.

  WhatsApp radi na mogućnosti blokiranja snimaka ekrana profilnih fotografija od prošlog meseca. Funkcija je namenjena da ponudi dodatni sloj zaštite, sprečavajući neovlašćene korisnike da prave snimke ekrana i dele slike bez dozvole.

  "Da bi zaštitio privatnost svih na WhatsApp-u, pravljenje snimaka ekrana je blokirano," glasi upozoravajuća poruka koja se prikazuje kada WhatsApp spreči korisnika da pokuša da napravi snimak ekrana profilne fotografije.

  Ipak, sajt napominje da loši akteri i dalje mogu da naprave snimke ekrana koristeći kameru ili druge uređaje. Međutim, neobjavljena funkcija WhatsApp-a mogla bi da smanji, ako ne potpuno zaustavi, neovlašćeno korišćenje profilnih fotografija ljudi.

  Ova funkcija se pridružuje ažuriranjima za privatnost i bezbednost koje je WhatsApp uveo u poslednjih nekoliko godina. Na primer, možete sakriti svoj "poslednji put viđen" i "online" status u aplikaciji, postaviti datum isteka poruka, sakriti poverljive razgovore, utišati nepoznate pozivaoce i slati poruke za jednokratno gledanje. Nedavno je WhatsApp dodao podršku za Passkeys koji vam omogućavaju da se prijavite u aplikaciju koristeći biometrijske metode kao što su prepoznavanje lica, otisak prsta ili šifra.

 4. Apple je danas zvanično predstavio iOS 18 ažuriranje na WWDC24 konferenciji za programere. Pored najave, objavili su prvu verziju pregleda za programere.

  Jedna od značajnih funkcija u novom ažuriranju je uvođenje više opcija za ograničenje punjenja za korisnike iPhone 15 i iPhone 15 Pro modela. Pored postojećeg ograničenja na 80% koje je usmereno na produženje životnog veka baterije, korisnici sada mogu birati između ograničenja na 85%, 90% i 95% putem praktičnog klizača.

  Prethodno su modeli iPhone 14 Pro i raniji modeli bili ograničeni na jedinu opciju ograničenja punjenja od 80%. Važno je napomenuti da ova proširena funkcija ograničenja punjenja za sada ostaje ekskluzivna za serije iPhone 15 i iPhone 15 Pro.

  Apple je takođe danas objavio beta ažuriranje pregleda za programere (interni broj verzije: 22A5282m) za korisnike iPhone uređaja. Očekuje se da će javna beta verzija stići sledećeg meseca, dok je kompletno izdanje sistema planirano za ovu jesen.

 5. Apple donosi značajna unapređenja operativnog sistema za pametne telefone sa iOS 18 – otvara sledeće poglavlje u oblasti veštačke inteligencije, omogućava RCS, donosi druge komunikacione funkcije (efekte teksta, reakcije emoji ikonama, itd.), menadžer lozinki i poboljšane funkcije prilagođavanja. I imamo dobre vesti: svi iPhone modeli koji trenutno koriste iOS 17 mogu se ažurirati na iOS 18.

  To znači da iPhone XR, XS i XS Max iz 2018. ostaju najstariji modeli koji su još uvek podržani (u septembru će napuniti 6 godina). Originalni iPhone SE je isključen sa iOS 16 (pošteno, jer je iz 2016.), ali druga generacija (iz 2020.) i treća generacija (2022.) su još uvek na listi za ažuriranje.

  Evo kompletne liste:

  - iPhone 15
  - iPhone 15 Plus
  - iPhone 15 Pro
  - iPhone 15 Pro Max
  - iPhone 14
  - iPhone 14 Plus
  - iPhone 14 Pro
  - iPhone 14 Pro Max
  - iPhone 13
  - iPhone 13 mini
  - iPhone 13 Pro
  - iPhone 13 Pro Max
  - iPhone 12
  - iPhone 12 mini
  - iPhone 12 Pro
  - iPhone 12 Pro Max
  - iPhone 11
  - iPhone 11 Pro
  - iPhone 11 Pro Max
  - iPhone XS
  - iPhone XS Max
  - iPhone XR
  - iPhone SE (2022)
  - iPhone SE (2020)

  Napominjemo da samo iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dobijaju Apple Intelligence, koji će ostati u beta fazi čak i nakon punog lansiranja iOS 18. To znači da iPhone 15 i 15 Plus, a svakako ni stariji modeli, neće dobiti ovu funkciju. Dva modela 15 Pro su jedina koja koriste Apple A17 Pro čipset, a stariji A-serije čipovi nisu podržani.

  Neural Engine unutar A17 Pro može da isporuči do 35 TOPS, dok A16 Bionic nudi samo 17 TOPS, što je manje od polovine računske snage. Imajte na umu da će neki AI zadaci biti obavljeni na serveru (Apple-ov Private Cloud Compute), dok će drugi biti obavljeni na samom uređaju, i jasno je da postoji minimalni zahtev za performanse.

 6. Apple je najavio sledeće veliko softversko unapređenje za iPhone: iOS 18. Na glavnom događaju WWDC-a, potpredsednik softverskog odeljenja Craig Federighi predstavio je niz novih poboljšanja koja stižu za Apple-ove aplikacije i sam operativni sistem. Kao što se očekivalo, iOS 18 stavlja veliki fokus na veštačku inteligenciju i funkcije generativne veštačke inteligencije. Kao na iPad-u i Mac-u, iPhone-ovi će dobiti Apple Intelligence kada nova softverska nadogradnja bude dostupna ove jeseni. Apple ovo predstavlja kao veliki trenutak, obećavajući da će sveobuhvatne nove AI funkcije pomoći korisnicima da šalju e-poštu, štede vreme i izražavaju se kroz jednostavne komande.

  Međutim, kompanija je započela svoju prezentaciju sa tradicionalnijim promenama. Prva je bila prilagodljivija početna stranica koja konačno nudi fleksibilniji raspored ikona. U tamnom režimu, ikone aplikacija će poprimiti tamniju nijansu kako bi bile prijatnije za oči. Novi engine za teme će omogućiti univerzalnu primenu odabrane boje preko mreže aplikacija za dublju personalizaciju.

  Kontrolni centar takođe postaje napredniji; korisnici će moći da prelaze između više stranica sa kontrolama i prekidačima za najvažnije funkcije — da, danas ima puno "Android je to prvi uradio" momenata — sa medijima i kontrolama za pametne kuće koje dobijaju istaknuto mesto. Aplikacije trećih strana će po prvi put moći da ponude integraciju u Kontrolni centar. iOS 18 takođe omogućava korisnicima da zamene zadate ikone kamere i lampe na zaključanom ekranu sa bilo kojim prečicama iz Kontrolnog centra po svom izboru.

  iOS 18 takođe povećava privatnost omogućavajući korisnicima da zahtevaju autentifikaciju za bilo koju aplikaciju koju odaberu — ili da ih potpuno sakriju dok telefon ne prepozna vlasnika. Korisnici će sada moći i da kontrolišu koje kontakte aplikacije trećih strana mogu da pristupe.

  Aplikacija za poruke postaje ekspresivnija: korisnici će moći da koriste bilo koji emoji u Tapback odgovoru — i biće novih opcija za formatiranje kao što su podebljanje, podvlačenje, precrtavanje i kurziv. Apple takođe proširuje satelitsku komunikaciju i omogućava slanje poruka preko satelita. Najuzbudljivija nova funkcija je opcija za zakazivanje poruka, koju Google Messages već nudi. Takođe, Apple je potvrdio da RCS stiže u Messages sa iOS 18. Radujem se deljenju slika i video zapisa u višem kvalitetu sa Android uređajima.

  Unapređenja u ugrađenoj aplikaciji Mail uključuju bolje kategorizacije, sa automatskim sortiranjem transakcija, ažuriranja i promocija, slično kao u Gmail-u. Kada korisnici više budu fokusirani na igranje nego na produktivnost, novi Game Mode u iOS 18 minimizira aktivnost u pozadini za najbolji performans i najmanju latenciju sa povezanim gejmpadovima ili AirPods-om.

  Apple obećava najveće do sada redizajniranje aplikacije Photos sa iOS 18 dok kompanija konkuriše Google Photos na Androidu. Još važnije, aplikacija je sada optimizovana za rukovanje sve većim bibliotekama koje mnogi od nas imaju. Uključuje sortiranje lica i mogućnost pinovanja kolekcija na vrh za brži pristup. Photos će takođe bolje automatski grupisati ljude i ljubimce u kolekcije koje možete pristupiti putem novog prikaza karusela u aplikaciji.

  Kada su u pitanju AI funkcije, Apple kaže da će Apple Intelligence — i time iOS 18 — razumeti korisnike i njihov kontekst bolje nego druge usluge. Među mnogim mogućnostima širom sistema, korisnici će moći lako da generišu slike u porukama. iOS će sada moći da pametnije prioritizuje obaveštenja, prikazujući najvažnija pre nego što pređete na punu listu propuštenih stvari. Apple-ov Siri asistent će podržavati prirodnije interakcije i moći će da odgovara na širi spektar pitanja.

  Siri takođe može da preduzme akcije u okviru iPhone aplikacija u ime korisnika. Možete je zamoliti da pronađe fotografije, uređuje slike ili premešta stavke između različitih aplikacija. Na primer, Apple je rekao da Siri može da pronađe fotografiju vozačke dozvole, automatski preuzme broj i zalepi ga u obrazac. Lagodniji slučajevi korišćenja uključuju opciju za kreiranje bilo kog emojija koji možete zamisliti, funkciju koju Apple naziva “Genmoji.”

  Aplikacija Voice Memos će uključivati transkripte, a aplikacija Phone sada može da snima pozive i automatski ih transkribuje. (Osoba s druge strane poziva će biti obaveštena da se poziv snima.) Apple Intelligence će biti lansiran u beta verziji ove jeseni u iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia, sa ChatGPT integracijom koja stiže “kasnije ove godine.”

 7. Tokom proteklih mesec dana, YouTube je testirao novi dizajn za desktop verziju, koji se većini korisnika ne dopada. Sada, YouTube pruža svojim Premium pretplatnicima priliku da sami testiraju ovaj redizajn.

  Dostupan putem eksperimentalne stranice za funkcije YouTube Premium-a, pretplatnici mogu da se odluče za novi “Redizajnirani stranicu za gledanje.”

  Ovaj novi redizajn se prvi put pojavio u aprilu i odmah je naišao na negativne povratne informacije od korisnika koji su ga neočekivano počeli testirati. Redizajn je uglavnom povučen u roku od nekoliko nedelja, ali je ponovo počeo da se uvodi krajem maja i nastavio je da se pojavljuje korisnicima od tada.

  YouTube Premium pretplatnici sada mogu da se odluče za redizajn, sa promptom koji se pojavljuje na početnoj stranici YouTube-a, kako je naš Jordan Floyd primetio danas. Prompt traži od korisnika da “podele povratne informacije” o redizajnu.

  Kao što je pomenuto, javne povratne informacije od onih koji testiraju redizajn su uglavnom negativne. U opisu redizajna, YouTube promoviše “poboljšano iskustvo gledanja” koje “olakšava pronalaženje srodnog sadržaja” i “povećava” pristup komentarima.

 8. Bilo je mnogo galame u vezi sa pregrevanjem iPhone 15 Pro kada je prvi put pušten u prodaju, i iako Apple tvrdi da je rešio problem, on i dalje postoji za neke korisnike, što ukazuje da nije isključivo problem softvera. Apple želi da osigura da se problem ne pojavi ponovo ove godine, i kako procurjela slika baterije iPhone-a 16 pokazuje, napravio je neke izmene kako bi sprečio da telefon postane vruć.

  Objavio je Majin Bu na X, nedavno procurele slike pokazuju navodno bateriju iPhone-a 16. Ima isti oblik kao ćelija iPhone-a 15, ali umesto folijskog kućišta, nalazi se metalno pokrivanje. Navodno, Apple je prvo odlučio za sjajnu površinu, ali je kasnije prihvatio matiranu metalnu školjku. Metalna školjka će verovatno bolje raspoređivati toplotu nego trenutno rešenje. Prema izveštajima, Apple je takođe redizajnirao konektor.

  Ova promena prvi put je procurela u novembru od strane informatora @KosutamiSan, koji je takođe rekao da bi telefon mogao da pređe na grafitni termalni sistem jer grafit nudi bolju termalnu provodljivost od bakra.

  Prema procurjelim slikama, iPhone 16 će imati bateriju od 3.597mAh, što bi mu trebalo omogućiti duži vek trajanja od iPhone-a 15.

  Ne znamo da li će baterija iPhone-a 16 imati povećanu gustinu za duži vek baterije i da li će imati kućište od nerđajućeg čelika umesto aluminijumskog kućišta. Obe ove promene su glasine za iPhone 16 Pro Max.

  Iako nisu svi korisnici iPhone-a 15 Pro imali problema sa pregrevanjem, ipak je lepo videti da Apple preduzima proaktivni pristup.

  Sa svim AI funkcijama koje će navodno biti ugrađene u sledeći operativni sistem, novi telefoni mogu proizvesti više toplote nego trenutna generacija, a mere za rasipanje toplote će se nadamo zaustaviti da postanu neizdrživo vrući.

 9. Apple radi na nekoliko AI funkcija za seriju iPhone 16 i novije modele, koje se takođe očekuje da stignu do starijih modela sa ažuriranjem na iOS 18. Međutim, Mark Gurman je nedavno otkrio da će naprednije AI funkcije biti dostupne samo na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

  Prema Marku Gurmanu, osnovne AI funkcije u iOS-u 18 će se izvršavati na uređaju, dok će naprednije funkcije zahtevati više procesorske moći i oslanjaće se na Apple-ove servere.

  Prema prethodnim izveštajima, Apple takođe razvija čipove za svoje servere kako bi mogao da pokreće napredne AI funkcije. Izveštaji takođe navode da kompanija planira da koristi svoje M serije čipove na serverima kako bi obradila AI funkcije.

  Ne nuditi AI funkcije zasnovane na oblaku za više iPhone-a moglo bi biti zbog ograničene infrastrukture trenutno. Samsung i Google su takođe mnoge od svojih najsavremenijih AI funkcija zadržali ekskluzivno za novije modele.

  iOS 18 će navodno uključivati AI funkcije kao što su rezimiranje obaveštenja (nazvano Greymatter Catch Up), uklanjanje objekata sa slika, unapređena aplikacija za beleške sa pretvaranjem govora u tekst i mogućnošću rezimiranja, i još mnogo toga. Razvoj takođe donosi nove mogućnosti za Siri, kao što su mogućnost otvaranja specifičnog dokumenta, brisanje emaila, rezimiranje članka itd.

  Značajno je da bi većina funkcija zasnovanih na tekstu trebala biti klasifikovana kao osnovne funkcije koje takođe mogu raditi na uređaju. Dakle, nedavni iPhone modeli koji su kompatibilni sa iOS 18 (iPhone 11 serija i noviji, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone SE (2. generacija), iPhone SE (3. generacija)) mogli bi dobiti te funkcije. Međutim, još nije jasno koje tačno funkcije će raditi na uređaju.

  Dodatno, Mark Gurman kaže da bi moglo biti i nekih funkcionalnosti zasnovanih na AI koje modeli iPhone 15 Pro i kasniji mogu obraditi, ali ne i stariji modeli i ne-Pro modeli iPhone 15 sa A16 Bionic čipom. Te funkcije bi takođe mogle ostati ekskluzivne za najnovije modele.

  iPadOS 18 i macOS 15 će takođe dobiti neke od AI funkcija. Prema Gurmanu, zahtev za macOS i iPadOS uređaje će biti najmanje M1 čip ili novija verzija. Dakle, Mac uređaji sa Intel čipovima neće dobiti te funkcije. To je razumljivo jer Intel čipovi i Bionic čipovi u starijim modelima iPhone-a nemaju dovoljno sposoban NPU (neuronski procesorski jedinicu) koji je neophodan za pokretanje LLM-ova (modela velikog jezika) na uređaju.
 10. Slika iznad prikazuje nadolazeće Galaxy Z Fold6 i Z Flip6, preuzeta sa Samsung-ovog sajta u Kazahstanu. Prikazuje dva nova savitljiva telefona iz samo jednog ugla, ali dovoljno je da steknemo utisak o dizajnu.

  Ukratko, ništa se mnogo nije promenilo. Samsung Galaxy Z Fold6 izgleda kao da ima manje zaobljenja na uglovima nego Z Fold5. Ovo se slaže sa slikom uživo koju je Ice Universe podelio pre nekoliko dana. Možete videti isto na ovoj slici.

  Navodno je Samsung suzio ivice kako bi postigao odnos stranica od 22:9 na spoljašnjem ekranu umesto 23.1:9 na modelu iz 2023. godine, sve to bez značajnog menjanja dimenzija telefona.

  Da li su oštriji uglovi pomogli u tome, nije jasno, ali zadnja kamera izgleda gotovo nepromenjeno. Ima izdignuto ostrvo koje drži tri sočiva, pri čemu svako sočivo strši iznad ostrva. Ovog puta imaju crni okvir umesto metalnog prstena, ali to je otprilike to.

  Što se tiče Samsung Galaxy Z Flip6, on i dalje ima dvostruku kameru i koristi preklopni spoljašnji ekran kao Z Flip5. Ovaj ekran će navodno biti nešto veći (sa 3.4” na 3.9”) i zaista izgleda kao da se približava kamerama više nego stari model.

  Kako se približava datum lansiranja novih savitljivih telefona (i novih nosivih uređaja) u julu, očekujemo više zvaničnih slika i detalja, tako da ćemo pratiti situaciju.