ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Ako je verovati najnovijim glasinama koje su proširili korejski mediji, Apple bi u sledeći MacBook Air laptop mogao napokon ugraditi OLED ekran. Tako The Elec prenosi da bi prvi takav uređaj svetlost dana mogao ugledati početkom sledeće godine, a sam ekran će isporučivati Samsung.

  Apple već ugrađuje OLED ekrane na iPade, a proizvođač koji ga snadbeva OLED panelima je LG, takođe korejska kompanija. Samsung već neko vreme proizvodi OLED ekrane za iPhone, a sada bi njegova tehnologija napokon mogla doći i na MacBook računare.

  S obzirom da Apple nema sopstvenu proizvodnju ekrana, nabavlja ih od spomenute dve korejske kompanije, a u igri je još i kineski BOE, koji je takođe pokrivao deo proizvodnje ekrana za iPhone.


 2. Apple je ove srede najavio da će održati ovogodišnji Worldwide Developers Conference (WWDC) od 5. do 9. juna. Iako će konferencija biti online, developeri i studenti moći će prisustvovati otvaranju u Apple Parku.

  Apple će tradicionalno održati uvodno predavanje na kojem će biti predstavljene nove verzije njihovih operativnih sistema za telefone, satove i računare. Očekuje se predstavljanje iOS-a 17, iPadOS-a 17, macOS-a 14, watchOS-a 10, pa čak i tvOS-a 17.

  Takođe se očekuje i da će Apple predstaviti svoj prvi VR headset na ovogodišnjem WWDC-u. Kako prenosi 9to5Mac, Reality Pro slušalice spremne su da ugledaju svetlost dana, zajedno sa novim softverskim platformama i alatima za developere.

  Budući da je Apple iskoristio prošlogodišnji WWDC za najavu svog M2 SoC-a, postoji šansa da će u junu najaviti M3 o kojem se već dugo "šuška". Prema informacijama raznih leakera, novi bi se SoC prvo mogao naći u osveženoj 13-inčnoj i novoj 15-inčnoj verziji MacBook Air-a.


 3. EU zakonodavci su u februaru najavili tvrđi pristup prema platformama koje dopuštaju oglašavanje političkih stranaka i grupa, pa su skladno tome od američkih tehnoloških divova zatražili više detalja o kampanjama, ali i uopšteno transparentniji uvid u poslovanje na evropskom tlu.

  U slučaju nezadovoljavajućih rezultata u odgovorima na ove zahteve, najavili kazne su od 4% njihovih ukupnih prihoda, što baš i nije malo.

  Kao direktna posledica ovakve odluke sada stiže reakcija iz Meta Platforms, krovne kompanije Facebook-a i Instagram-a, čiji šefovi ozbiljno razmišljaju o potpunoj zabrani oglavačkih aktivnosti u domenu politike, prenosi Reuters. Prema njihovim procenama, gubitak prihoda bi u tom slučaju iznosio manje od mogućih kazni koje bi trebali platiti ukoliko EU komisija oceni da su prekršili pravila.


 4. Do ovog saznanja došli su korisnici Reddit-a koji su bili prisiljeni da obrišu ili preslože milione stavki. Mnogi od njih su počeli da primaju obaveštenje "Učitavanje nije uspelo" oko 14. februara za bilo koju radnju, uključujući stvaranje novog praznog foldera.

  Iako se promena dogodila bez prethodnog upozorenja, portparol Google Workspace-a je za CNET naknadno potvrdio ovu promenu: "Kako bi održali snažnu izvedbu i pouzdanost, pojedinačni korisnici ograničeni su na 5 miliona ukupno kreiranih stavki na svom Google disku".

  Iako Google u ponudi premium paketa nudi od 100GB do 30TB prostora u sklopu Google One usluge čini se da se navedeno ograničenje odnosi i na njih.

  Google One se inače takmiči se sa Microsoft-ovim OneDrive-om, Dropbox-om, Amazon Cloud Drive-om i drugima. Neki od njih takođe imaju slična ograničenja. Npr. OneDrive za ompanije ima ograničenje od 50 000 stavki po folderu, ali nije sigurno ima li Microsoft zadanu gornju granicu ukupnog broja stavki.

  Što se konkretnog ograničenja Google Drive-a tiče trenutno ga je moguće zaobići kompresovanjem datoteka u .ZIP što se računa kao jedna stavka.


 5. Nakon prvobitne najave na prošlogodišnjem WWDC-u, Apple je predstavio Pay Later uslugu unutar Apple Wallet-a. Reč je o usluzi koja omogućava korisnicima da kupe proizvod u iznosu od 50 do 1.000 dolara i da ih otplate kroz četiri rate tokom šest nedelja bez kamata ili naknada.

  "Korisnici se mogu prijaviti za Apple Pay Later zajmove od 50 do 1.000 dolara, koji se mogu koristiti za kupovine putem interneta i putem aplikacija na iPhone-u i iPadu kod trgovaca koji prihvataju Apple Pay kao sredstvo plaćanja", navodi Apple na svojem službenom blogu.

  Dakle, za korišćenje ove usluge, korisnici se prvo moraju prijaviti da doviju novac te proći kroz proces provere, kako bi kompanija videla da su u stabilnoj finansijskoj situaciji. Iako Apple kaže da Pay Later usluga neće uticati na kreditnu sposobnost pojedinca koje ju koristi, napominju da se istorija plaćanja može prijaviti bankama.

  Svaka od transakcija vidljiva je unutar Apple Wallet aplikacije, koja će, takođe, korisnicima javljati kada moraju da plate novu ratu i koliko im je još ostalo za otplatiti. Pay Later trenutno funkcioniše na iOS-u 16.4 uz posebnu pozivnicu za korisnike u SAD-u, ali uskoro će se proširiti globalno i moći će je koristiti – svi.


 6. Microsoft već radi na sledećoj generaciji Windows-a, brojčane oznake 12 i kodnog imena "Next Valley", za koji tvrde da će biti spoj lokalnog operativnog sistema i onoga u oblaku, sa mnogim iskustvima potpomognutima veštačkom inteligencijom. Prema za sada dostupnim podacima, Windows 12 mogao bi da bude predstavljen javnosti u drugoj polovini sledeće godine, otprilike tri godine nakon predstavljanja jedanaestice.

  O novom se OS-u za sada malo toga zna, ali s vremena na vreme pojave se neke informacije koje sugerišu da je projekt već debelo u razvoju. Jedna od takvih informacija pojavila se ovih dana u medijima, a dolazi sa nemačkog portala Deskmodder. Oni su "kopali" po razvojnim verzijama Windows-a i u njima otkrili neke naznake hardverskih zahteva, koje će pred korisnike stavljati novi Microsoft-ov OS.

  Tako kažu da će zahtev za bezbednosnim čipom, sa podrškom za TPM 2.0, i dalje postojati u verziji 12, a i zahtevi vezani za procesore ne bi se trebali menjati. Ono što je izgledno da će biti povećano, jeste količina potrebne radne memorije – umesto 4, Windows 12 mogao bi da zahteva minimalno 8 GB RAM-a.

  Osim toga, isti portal otkrio je i koncept radne površine, kakvu bi Windows 12 (ili 11 nekoj kasnijoj nadogradnji) mogao da dobije. Na njemu vidimo "plutajući" taskbar, više nalik "docku" poznatome sa MacOS-a, kao i polje za pretraživanje smešteno na radnoj površini, pri vrhu ekrana. Ništa od toga, naravno, nije službeno i nema garancije da će se pojaviti i u finalnoj verziji.


 7. Nakon što je iPhone 14 za američko tržište došao isključivo u eSIM verziji, dakle bez klasičnog ulaza za fizičku SIM karticu, čini se da će sledeća generacija, dakle iPhone 15, istu filozofiju doneti i na evropsko tržište.

  Ukoliko niste pratili, eSIM je virtuelna SIM kartica, dakle ne postoji fizički, već se putem QR koda u softverskom obliku preuzme na uređaj. eSIM tehnologija postoji već godinama, a od nedavno svi operateri u Srbiji nude ovaj vid kartice.

  Uklanjanjem ulaza za fizičku SIM karticu oslobađa se prostor za druge komponente, što je od ključnog značaja za proizvođače telefona, ali zbog izostanka podrške od strane operatera, šira implementacija kasni godinama.

  Naravno, sve dok Apple, kao jedan od najvećih autoriteta u ovom industrijskom segmentu, nije malo pogurao stvari, i u Americi ponudio iPhone isključivo sa eSIM funkcijom. Ali, s obzirom na prirodu tamošnjeg tržišta, gde svega nekolicina velikih operatera kontrolira ogroman deo tržišta, dogovor sa Apple-om nije predstavljao problem.

  S druge strane, u Evropi postoji puno veći broj operatera, koji nisu nužno povezani putem krovnih kompanija (Vodafine, DT, Orange...) pa je zbog toga sveobuhvatno prihvatanje eSIM koncepcije predstavljalo daleko veći izazov nego što je slučaj u Americi.

  Ali ipak, ako je suditi po najnovijim glasinama, čini se da će eSIM za iPhone u Evropi zaživeti već ove jeseni, budući da Apple ima ozbiljnu nameru da sledeću generaciju iPhone-a na ovim prostorima ponuditi isključivo u toj varijanti. Ukoliko se ove glasine pokažu kao tačne, operateri će se morati dodatno potruditi na implementaciji eSIM usluge, kako bi ona na jesen bila spremna za korišćenje za novu generaciju iPhone-a.

  Nakon što je Apple zauzeo čvrst stav po ovom pitanju, a operateri jednostavno nemaju puno izbora, za očekivati je da će i drugi proizvođači ubrzati implementaciju eSIM sistema u svoje uređaje.


 8. Nakon što su se pojavile glasine, koje najavljuju povlačenje brendova OnePlus i Oppo sa EU tržišta, kompanije su se i službeno oglasile na tu temu.

  Oppo i OnePlus u Evropi nemaju naročite prodajne rezultate. Nikako im nije pomogao ni patentni spor s Nokiom zbog čega se u Nemačkoj nisu smeli ni oglašavati.

  Iako i jedni i drugi rade vrlo zanimljive telefone, sveopšti pad tržišta, loše makroekonomske prilike, rat u Ukrajini, inflacija i rast cena u Evropi, nikako im ne idu u prilog.

  Zbog svega toga neki su leaksteri objavili kako se OnePlus i Oppo povlače sa evropskih tržišta.

  Nedugo nakon prenošenja te vesti ekipa sa portala Android Authority dobila je mailom službeni demant iz OnePlusa, a oglasili su se i iz Oppo-a.

  Tvrde da je business as usual, EU tržište im je bitno i beleže dobar početak 2023.

  OnePlus will not exit from Europe and the UK and maintains stable operations in local markets. OnePlus will continue to invest in Europe and provide more innovative product and solutions for its users.


  OPPO and OnePlus are committed to all the existing European markets. We had a great start in 2023 with the successful launches of several products in Europe and have a line-up of upcoming products for the rest of the year. As always, OPPO and OnePlus will continue to provide more innovative products and the best-in-class service for users moving forward.


  Zanimljivo je da niko u celoj priči ne spominje Vivo pa ni Realme, koji su deo istog BBK koncerna u kojem su OnePlus i Oppo.


 9. Mesečna pretplata za Game Pass više se ne može uzeti za 1 evro, jer je Microsoft potvrdio da je ukinuo tu promotivnu ponudu, što znači da se cene vraćaju na staro. Time mesečna pretplata za stare i nove korisnike sada iznosi 10 evra za Game Pass PC i Game Pass Console, odnosno 13 euvra za "univerzalni" Game Pass Ultimate model.

  Ovo bi moglo značiti da Microsoft priprema skoro lansiranje novog modela pod nazivom Game Pass Friends & Family, koji u osnovi sadrži Game Pass Ultimate model sa stotinama igara za konzole i PC, i omogućava igranje u oblaku putem Xbox Cloud Gaming servisa.

  Cena tog paketa koji se do sada testirao na nekim tržištima poput Irske iznosi 21,99 evra, a između ostaloga omogućava deljenje jednog naloga među petero korisnika.


 10. Apple je nedavno izbacio iOS 16.4 verziju za developere, u kojem se nalazi referenca na nove AirPods slušalice sa oznakom modela A3048 te na njihovo novo kućište oznake A2968. Prema tvrdnjama najpoznatijeg Apple-ovog analitičara, Ming Chi-Kuoa, to bi upravo trebale biti AirPods 2 Pro slušalice sa USB-C priključkom.

  "Mišljenja sam da je ovo verovatno USB-C verzija AirPods Pro 2 slušalica, koje kreću sa masovnim isporukama u drugom i trećem kvartalu 2023. godine", napisao je Kuo na Twitter-u te je istaknuo kako trenutno nema planova za USB-C verziju običnih AirPods slušalica.

  Detalji još uvek nisu otkriveni, pa trenutno nije poznato hoće li USB-C verzija AirPods 2 Pro slušalica biti jednaka onoj sa Lightning-om ili će ipak doći do još nekih promena. Zbog nove regulative Evropskog parlamenta, podsećamo da će Apple ove jeseni predstaviti iPhone 15 seriju sa USB-C priključkom.