ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!
 1. Samsung Galaxy Ring je možda zvanično predstavljen u februaru, ali to je više bio teaser nego zvanično lansiranje, jer još uvek ima mnogo toga što ne znamo o ovom prstenu – na primer, koliko će koštati?

  Tipster Yogesh Brar izveštava da će cena u SAD-u biti u rasponu od $300 do $350. Ali to nije sve, takođe će postojati pretplata. Nije jasno da li je ova pretplata obavezna ili samo nudi poboljšano iskustvo.

  Navodno, biće mesečna pretplata “ispod $10” za Samsung Health. Ovo je nešto što je potpredsednik Samsung Electronics-a, Dr. Hon Pak, nagovestio u intervjuu za CNBC kada je prsten prvi put predstavljen.

  Cene Samsung Galaxy Ring prstena procurele su zajedno sa informacijama o mesečnoj pretplati
  Fitbit Premium košta $10 mesečno ili $80 za celu godinu, Apple Fitness+ je iste cene, a (relevantnije) Oura Ring takođe ima pretplatu – $6 mesečno ili $70 godišnje. Izgleda da Samsung želi da obezbedi stalan prihod sa prstenom, slično kao njegovi konkurenti.

  Ali Apple Fitness+ vam pruža pristup video treninzima i još mnogo toga, šta će Galaxy Ring pretplata ponuditi? Još ne znamo, ali već smo čuli da će Galaxy Ring integrisati sa Samsung Food, što bi moglo pružiti detaljnije planove obroka i dijetetske sugestije nego što obično dobijate – one koje su kalibrisane podacima koji dolaze iz prstena.
 2. Prema tipsteru na Weibu, iPhone 16 Pro i Pro Max dobijaju značajno unapređenje kamera. iPhone 16 Pro će dobiti novu 48MP ultraširoku kameru sa poboljšanim mogućnostima, dok će iPhone 16 Pro Max dobiti 5x Tetraprism telefoto modul koji trenutno ima iPhone 15 Pro Max.

  Ove informacije potvrđuju prethodne glasine o 5x zoom kameri na iPhone-u 16 Pro od analitičara Ming-Chi Kuo-a. Glasina o 48MP ultraširokoj kameri pojavila se u oktobru prošle godine.

  Weibo post pojašnjava da iPhone 16 Pro Max neće dobiti unapređenje zuma, tako da će oba Pro modela ove godine imati istu telefoto kameru.


 3. Naredbe za povratak u kancelariju naišle su na otpor kod nekih zaposlenih, posebno onih koji su se navikli na česte pauze tokom dana. Sada, kada su kolege i menadžeri ponovo u kancelariji, čini se da će radnici morati da se ponovo prilagode starom načinu rada... odnosno, odmah nakon što se završi ovaj Windows update.

  Korisnik X-a Matty McTech nedavno je podelio korisno sredstvo za i šaljivdžije i one koji bi zabušavali na poslu. White Screen je zgodna veb stranica koja posetiocima omogućava da pređu na ceo ekran sa nizom statičnih boja, što može biti korisno u raznim situacijama. Čak imate opciju da navedete tačnu rezoluciju piksela za savršeno uklapanje. Prava zabava, međutim, leži u kategorijama lažnih ekrana za ažuriranje i ekrana za šalu.

  Lažni ekran plavog ekrana smrti, koji izgleda vrlo slično (ali ne identično) pravom ekranu, i ekran sa belim šumom mogu izazvati mnogo glavobolja kod nesumnjičavih žrtava, posebno među onima koji nisu tehnički potkovani. Lažni ekrani za ažuriranje operativnog sistema su još varljiviji i mogu obezbediti malo slobodnog vremena za zaposlene koji su dovoljno hrabri da ih isprobaju.

  Lažni ekrani za ažuriranje omogućavaju vam da navedete vreme pokretanja pre početka, pa čak možete postaviti i prilagođeni procenat pokretanja da biste bolje dočarali prevaru. To je nešto što ne biste želeli da koristite redovno, ali za povremenu dodatnu pauzu, verovatno bi prevarilo većinu ne-tehničkih kolega i nadzornika.

  Naravno, ove šale se mogu koristiti i na načine koji nisu toliko rizični po vaše radno mesto. Ekrani mogu poslužiti kao šlag na torti na zabavi sa temom tehnologije ili dodati šarm prezentaciji. Filmaši ih mogu koristiti kao fokalnu tačku u scenama vezanim za tehnologiju, a takođe bi bili dobar pozadinski materijal za strimere.
 4. Prema informaciji od tipstera na platformi X, cena za iPhone SE 4 biće nešto viša od prethodnika, ali Apple će težiti da cena bude ispod 499 dolara. Za poređenje, prethodni pristupačni iPhone je startovao sa cenom od 429 dolara.

  Imajte na umu da nemamo čvrste dokaze koji bi potkrepili ovu novu glasinu, ali ako je tačna, cena iPhone SE 4 u SAD-u mogla bi se povećati za oko 10%, približavajući se cifri od 470 dolara. Ako sve bude išlo po planu, uređaj će biti predstavljen negde u 2025. godini.

  Moguće je da će upotreba modernijeg dizajna inspirisanog iPhone-om 14 i uključivanje Face ID-a opravdati povećanje cene. Ne možemo biti sigurni, ali prošlo je dosta vremena od poslednjeg iPhone SE modela, tako da povećanje cene ne bi iznenadilo nikoga.

 5. TikTok trenutno testira mogućnost postavljanja video zapisa u trajanju od 60 minuta, u svom neprekidnom nastojanju da postane sličniji YouTube-u. Ova funkcija je trenutno dostupna ograničenom broju korisnika u "odabranim tržištima", kako je kompanija rekla za TechCrunch.

  Trenutno nema neposrednih planova da se ova funkcija široko dostupna, ali ideja je jasna - sa sadržajem dužeg formata, TikTok može privući neke YouTube gledaoce, pored svoje uobičajene publike koja traži kratke video zapise za pregledavanje.

  Na početku, TikTok je imao ograničenje od 15 minuta za postavljanje (slično kao što je YouTube imao ranije), ali ovo se postepeno povećavalo tokom proteklih godina. TikTok kaže da često dobija povratne informacije od kreatora koji žele više vremena za stvari kao što su demonstracije kuvanja, tutorijali za lepotu, obrazovni planovi, komične skečeve i slično. Dakle, ovo je njihov odgovor na te zahteve.

  Prema rečima kompanije, cilj povećanja vremenskog ograničenja je da se kreatorima pruži prilika da eksperimentišu sa novim ili proširenim vrstama sadržaja koji inače ne bi bili mogući - ili bi bili nezgodni za gledanje ako je potrebno proći kroz više video zapisa.

  Ovo takođe otvara mogućnost za postavljanje celih epizoda TV emisija na platformu - prošle godine je Peacock učinio prvu epizodu jedne emisije dostupnom na TikToku, ali je bila podeljena u pet delova. Ako se nešto slično desi ponovo, neće biti potrebno prolaziti kroz iste prepreke.

  TikTok je takođe testirao horizontalni mod punog ekrana sa sličicama za pregledavanje videa, kako bi upotpunio svoju transformaciju u YouTube stilu.
 6. Apple je poznat po svojoj tajnovitosti kada su u pitanju neobjavljeni uređaji i poslovi uopšte. Procurile informacije o iPhone-u, posebno, su vrlo retke. Često se oslanjamo na informacije iz druge ruke ili iz povezanih industrija i dobavljača kako bismo dobili neke naznake. Na primer, nedavno smo saznali da se proizvodnja displeja za iPhone 16 i 16 Pro očekuje na vreme u junu, što nagoveštava da će novi iPhone 16 modeli biti predstavljeni u septembru, prema tradiciji.

  Međutim, ove godine moglo bi doći do nekih pukotina u Apple-ovoj sigurnosti jer smo već videli prilično verodostojan lažni model iPhone-a 16 Pro Max u javnosti, koji pokazuje da se očekuje da Pro Max raste u veličini.

  U novom razvoju događaja, na internetu je postavljena još jedna singularna fotografija misterioznog iPhone-a. Ova fotografija izgleda vrlo intrigantno. Pošto ima samo dve kamere i sudeći po veličini, skloni smo verovanju da je u pitanju običan iPhone 16. Ako se ispostavi da je ovo prava fotografija, verovatno je u pitanju još jedan lažni model. Ali to nije toliko važno u velikoj šemi stvari.

  Zanimljivo je videti da Apple potencijalno vraća vertikalni raspored kamera na poleđini. Poslednji put kada je to bilo prisutno bio je iPhone 12. Međutim, jasno je da otoci za kamere nisu savršeno usklađeni, tako da gledamo u neobjavljeni dizajn.

  Nažalost, to iscrpljuje dostupne informacije u vezi sa fotografijom.
 7. Prema novom izveštaju analitičara Rossa Younga, proizvodnja iPhone-a 16 očekuje se da počne u junu. Ovo se poklapa sa uobičajenim Apple-ovim proizvodnim rasporedom za njegove vodeće pametne telefone, što sugeriše da će se lansiranje desiti sredinom septembra.

  Young takođe pruža uvid u potencijalne prodajne cifre za iPhone 16 seriju. Predviđa da će iPhone 16 i 16 Pro biti vodeći u prodaji na početku, dok će potražnja za Plus modelima (16 Plus i 16 Pro Max) možda biti sporija u početku. Međutim, Young sugeriše da bi se ovo moglo promeniti sledećeg leta kako korisnici budu davali prednost dužem trajanju baterije, karakteristici koja je tipično povezana sa većim telefonima.

  Ove predikcije dolaze zajedno sa prethodno procurelim fotografijama modela iPhone 16 serije, koje su izazvale diskusiju oko povratka vertikalnog dizajna kamere za iPhone 16 i 16 Plus, podsećajući na eru iPhone-a X.

  iPhone 16 Pro Max, postavljen krajnje levo na procurelim slikama, izgleda da će biti najveći do sada sa navodnim ekranom od 6.9 inča, što je veće od 6.7-inčnog ekrana trenutnog iPhone-a 15 Pro Max.
 8. Zaboravite na Intel vs. AMD i Apple vs. Microsoft, najveća i najintenzivnija javna rivalstva u svetu tehnologije trenutno se odvijaju između platformi za slanje poruka Telegram-a i Signal-a. Najnoviji napad došao je od izvršnog direktora Telegrama Pavla Durova, koji je sugerisao da Signal nije siguran i optužio ga da ima veze sa američkom vladom.

  Pišući na svom Telegram kanalu, Durov je rekao da je osnivač Twitter-a Jack Dorsey otkrio da su lideri Signala aktivisti koje koristi američko Ministarstvo države.

  Durov takođe tvrdi da su privatne poruke brojnih ljudi putem Signala korišćene protiv njih pred američkim sudovima ili u medijima. Dodaje da Signal nije tako transparentan u vezi sa svojim kodom kao Telegram, te sugeriše da je aplikacija nesigurna.

  Durov očigledno crpi informacije iz izveštaja City Journal-a, koji je Dorsey podelio na X. Navodi se da je Signal prvobitno delimično finansirala grantom od 3 miliona dolara Fondacija za otvorenu tehnologiju (OTF), koju sponzoriše vlada.

  Članak navodi da insajderi tvrde da OTF i američka obaveštajna zajednica imaju bliske veze. Takođe ističe da je trenutna predsednica Signalove fondacije Katherine Maher, koja je radila za Nacionalni demokratski institut od 2010. do 2011. godine, nazivajući je "agentom promene režima" tokom Arapskog proleća.

  "Vlada SAD je potrošila 3 miliona dolara da izgradi enkripciju Signala, a danas se ista enkripcija implementira u WhatsApp-u, Facebook Messenger-u, Google Messages-u i čak u Skype-u," rekao je šef Telegrama. "Izgleda skoro kao da velike tehnološke kompanije u SAD-u nisu dozvoljene da razvijaju svoje enkripcijske protokole koji bi bili nezavisni od vlade."

  Elon Musk se čini da je na strani Telegrama u ovom sukobu. Vlasnik X-a odgovorio je na Journal-ov članak sa: "Postoje poznate ranjivosti Signala koje se ne rešavaju. Deluje čudno." Čitaoci su dodali napomene konteksta upozoravajući da nema dokaza za ovo.

  Meredith Whittaker, predsednica Signala, odgovorila je na Muskov post dugom porukom o sigurnosti Signala i praksama otkrivanja. Počinje sa, "mi nemamo dokaze o postojećim ranjivostima, i nismo obavešteni ni o čemu."

  Neki tvrde da Telegram pojačava ovaj rat protiv Signala kako bi skrenuo pažnju sa svojih sopstvenih sigurnosnih nedostataka, posebno u svetlu mogućeg IPO-a.

  "Telegram, nasuprot tome, ne enkriptuje razgovore end-to-end automatski," napisao je Matthew Green, asocijativni profesor kriptografije na Univerzitetu Džons Hopkins. Takođe je rekao da je razlog zašto korisnici iOS-a ne mogu reprodukovati verzije Signala, na šta se Durov žalio, zbog toga što Apple to čini teškim, uglavnom zbog enkripcije aplikacija.

  Green je takođe rekao da nazivanje Telegrama sigurnijim od Signala je kao "promovisanje kečapa kao boljeg za vaš automobil od sintetičkog motornog ulja. Telegram nije siguran messenger, tačka."

 9. Bug u iOS-u 17.5 navodno ponovno prikazuje fotografije koje su neki korisnici iPhone-a izbrisali pre nekoliko godina, prema objavama na Redditu. Pogođeni korisnici iPhone-a tvrde da nakon ažuriranja na iOS 17.5 - koji je objavljen u ponedeljak - u aplikaciji Photos postoje slike koje su izbrisali pre nekoliko godina.

  Navodne slike se pojavljuju kao najnovije slike u aplikaciji Photos nakon instaliranja iOS 17.5. Jedan korisnik kaže:

  "Kada sam razgovarao sa svojim partnerom, hteo sam da pošaljem sliku i video sam da su najnovije slike NSFW materijal koji smo napravili pre nekoliko godina kada smo živeli odvojeno. To je trajno izbrisano pre godina, ali čarolijom se ponovo pojavilo?"
  "Proverio sam svoj iPad i on takođe ima slike (neki moji crteži od pre nekoliko godina). Osećam se veoma nelagodno."
  "Isto ovde. Imam četiri slike iz 2010. koje se neprekidno pojavljuju kao poslednje učitane slike na iCloud-u. Izbrisao sam ih više puta," piše još jedan korisnik u Reddit-a.

  Postoje brojne prijave sličnih situacija u niti na Redditu. Neki korisnici vide izbrisane slike iz prošlosti kako se ponovo pojavljuju u njihovim bibliotekama, dok drugi vide slike iz ranijih ove godine.

  Po podrazumevanim podešavanjima, aplikacija Photos ima funkciju "Recently Deleted" koja čuva izbrisane slike 30 dana. To se ovde ne dešava, s obzirom da su većina pomenutih slika meseci ili godine stare, a ne dani.

  Apple nije komentarisao problem, ali on prirodno izaziva brojne zabrinutosti i pitanja o privatnosti i zadržavanju podataka. Neki korisnici na Reddit-u spekulišu da je iOS 17.5 možda napravio promene u aplikaciji Photos koje su zahtevale ponovno indeksiranje foto biblioteka.

  Ipak, čak i ako aplikacija Photos prolazi kroz neku vrstu procesa ponovnog indeksiranja u iOS-u 17.5, nema opravdanja za slike koje su korisnici mislili da su izbrisane da se ponovo pojave.


 10. Još mnogo meseci je udaljeno lansiranje Samsung Galaxy S25 Ultra, a ipak evo novog glasina o njemu. Prema jednom leakeru na platformi X, S25 Ultra će imati tri zadnje kamere, a ne četiri kao njegov prethodnik.

  Ona koja će biti izbačena je navodno 10 MP 3x optički zum telefoto. Kao što ste možda očekivali, Samsung će umesto toga pokušati da nas ubedi da glavna kamera na S25 Ultra može da napravi snimke sa 3x zumom jednako dobre, ako ne i bolje nego što bi to mogla posvećena jedinica.

  Za ovo, glavna kamera će navodno dobiti unapređenu obradu slike. Govoreći o tome, glavna kamera S25 Ultra navodno će imati istu rezoluciju i veličinu senzora kao ona u S24 Ultra, ali će njena sposobnost da uhvati svetlost biti unapređena. Ultraširoka, barem u ovoj fazi prototipa, nije se promenila uopšte.

  Periskopska zoom kamera S25 Ultra navodno se testira sa promenljivim zumom sa dva fiksna fokalna dužine, prva između 4x i 5x, druga između 6x i 7x. Samsung još uvek nije odlučio o tačnim fokalnim dužinama, ali će ih biti dve - ovo nije kontinuirano promenljiv zum kao u Sony Xperia 1 V.