ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!
 1. Facebook-ova kriptovaluta Libra, najavljena pre godinu i po, još uvek nije lansirana jer su joj se usprotivili regulatori finansijskih tržišta, poverenici za zaštitu podataka i, najvažnije, finansijske vlasti u Švajcarskoj gde bi Librino krovno udruženje trebalo da ima službeno sedište. 

  Ovi regulatorni problemi uzrokovali su odlože pokretanja ove digitalne valute, a na kraju i promenu u njenom načinu funkcionisanja. Kako sada saznaje Financial Times, Libra bi mogla napokon da svetlost dana ugleda u januaru, ali biće drugačije namene nego što je inicijalno bilo planirano. 

  Libra će tako postati stablecoin čija je vrednost "usidrena" uz američki dolar, a moraće zadovoljavati i ostale propise kako bi je Švajcarci odobrili – pa je tako Facebook pristao i da njihova kriptovaluta bude pod nadzorom nadležnih agencija (za razliku od, na primer, bitcoina, kojeg ne nadzire niko). 

  Libra bi trebala da posluži za digitalna plaćanja online, a u početku će biti dostupna samo kao token vezan u dolar. Kasnije bi se trebale pojaviti i druge verzije vezane uz druge valute, kao što su pre svega evro, ili funta. Istovremeno sa valutom trebao bi da bude lansiran i digitalni novčanik naziva Novi (ranije Calibra). 

  Librom bi trebalo da može da se plaća kroz Facebook-ove chat aplikacije Messenger i WhatsApp. Plaćanja bi se mogla provoditi tako da krajnji korisnik plaća pojedinoj kompaniji čije usluge koristi, ili pak da svojim kontaktima lako i brzo prebacuje sredstva. Neki od članova udruženja Libra Association su i kompanije Lyft, Shopify, Spotify i Uber, pa je moguće da će one biti među prvima koje će korisnicima omogućiti da njihove usluge plate upravo Librom.

 2. Huawei je objavio preko svog foruma raspored isporuke EMUI 11 nadogradnje za određene Huawei uređaje. EMUI11 nova je verzija Huawei-jevog Android interfejsa temeljena na Androidu 10, a službeno ja najavljena u septembru, kada smo objavili i prvi pogled na nove funkcije koje donosi. 

  Prema objavi na forumu, prvi uređaji koji bi već sledećeg meseca trebali da počnu da primaju stabilni EMUI 11 su Huawei P40, P40 Pro, P40 Pro+ i Mate 30 Pro. Objavljen je popis po regionima za otključane uređaje kupljene u slobodnoj prodaji, što znači da oni kupljeni preko operatera mogu da imaju drugačiji raspored isporuke nadogradnje. 

  Huawei evropsko tržište deli na Zapad i Severoistok, a Srbija najverovatnije spada u region Severoistok sa sedištem u Varšavi. Raspored za oba evropska regiona sledi u nastavku.  

   

  Northeast Europe
  Huawei P40ANADecember, 2020
  Huawei P40 ProELSDecember, 2020
  Huawei P40 Pro+ELSDecember, 2020
  Huawei Mate 30 ProLIODecember, 2020
  Huawei Mate XsTAHJanuary, 2021
  Huawei P30ELEQ1, 2021
  Huawei P30 ProVOGQ1, 2021
  Huawei Mate 20HMAQ1, 2021
  Huawei Mate 20 ProLYAQ1, 2021
  Huawei Mate 20 RS Porsche DesignLYAQ1, 2021
  Huawei Mate 20 X (5G)EVRQ1, 2021
  Huawei Nova 5TYALQ1, 2021
  Huawei MatePad ProMRXQ1, 2021
  Huawei MediaPad M6 (10.8 inch)SCMQ1, 2021


  West Europe
  Huawei P40ANADecember, 2020
  Huawei P40 ProELSDecember, 2020
  Huawei P40 Pro+ELSDecember, 2020
  Huawei Mate 30 ProLIODecember, 2020
  Huawei Mate XsTAHJanuary, 2021
  Huawei P30ELEQ1, 2021
  Huawei P30 ProVOGQ1, 2021
  Huawei Mate 20HMAQ1, 2021
  Huawei Mate 20 ProLYAQ1, 2021
  Huawei Mate 20 RS Porsche DesignLYAQ1, 2021
  Huawei Mate 20 XEVRQ1, 2021
  Huawei Mate 20 X (5G)EVRQ1, 2021
  Huawei Nova 5TYALQ1, 2021
  Huawei MatePad ProMRXQ1, 2021
  Huawei MediaPad M6 (10.8 inch)SCMQ1, 2021

  Kao što je vidljivo iz tablica, svi navedeni uređaji trebali bi da dobiju EMUI 11 do kraja 1. kvartala, odnosno marta 2021. godine. Ovo verovatno nije potpuni popis uređaja koji će dobiti EMUI 11, već samo oni za koje će EMUI11 biti isporučen u bližoj budućnosti. 

  EMUI11 temelji se na Android-u 10, a ne Android-u 11 verovatno zbog geopolitičkih okolonsti u kojima se kompanija nalazi. Osim toga, Huawei je već objavio da će za velik broj svojih uređaja ponuditi nadogradnju na sopstveni Harmony OS. 

  Kako piše GSMArena, neki korisnici već su dobili stabilni EMUI11. Na Reddit-u je dojavljeno kako je nadogradnja dostupna u Turskoj za P40, P40 Pro i Mate 30 Pro, tako da je Huawei čak nešto ranije krenuo sa isporukom na određenim tržištima.

 3. Evropski parlament je ove nedelje usvojio rezoluciju o "Održivom jedinstvenom tržištu" gde se traži donošenje regulacije koja bi potrošačima omogućila lakše popravljanje uređaja, pronalazak zamenskih delova i lakšu prodaju, odnosno kupovinu polovnih uređaja. 

  Već više godina u Evropi i SAD-u pokret "Right to repair" dobija na važnosti, kako iz perspektive potrošača koji prema istraživanju Eurobarometra (77%) preferiraju da poprave uređaj, nego da ga zamene, ali i iz perspektive zaštite okoline, odnosno odlaganja e-otpada. 

  Rezolucija poziva na to da prozivođači osiguraju dovoljnu količinu delova te da svoje uređaje učine popravljivima. Tu bi najdalje išao usvojeni predlog o uvođenju oznaka popravljivosti na pakovanju proizvoda. 

  Neke evropske zemlje poput Francuske već imaju spremne zakone za uvođenje "indeksa popravljivosti" od početka 2021. godine, tako da ćemo na tom tržištu videti kako će oznaka funkcionisati u praksi. Isto tako, rezolucija ponovno naglašava zahtev za korišćenje istog ulaza i kompatibilne tehnologije punjenja na uređajima. 

  EU već godina najavljuje isti standard za punjenje, ali u praksi od toga nema praktično ništa, kako zbog različtih standarda (USB, Lightning), tako i zbog različitih specifikacija unutar istog standarda (USB-C 2.0, 3.0, 3.1 itd.). Dalje, zabranjuje se proizvođačima bilo kakav mehanizam ubijanja proizvoda nakon isteka garantnog roka i poziva se na recikliranje elektronskih proizvoda iz kojih se mogu izvući sirovine za ponovnu upotrebu.

 4. Izvršni direktor Sony-jevog odeljenja za zabavu Jim Ryan je potvrdio da se njihova konzola PlayStation 5 odlično prodaje. 

  Kako je rekao, apsolutno sve se proda. U intervjuu za rusku agenciju TASS je istaknuo da pokušavaju da zadovolje potražnju. Prema njegovim rečima, ne bi ponovo planirao početak prodaje konzole usred pandemije. To nikome ne bi preporučio. 

  Kompanija Ampere Analysis je prognozirala da bi Sony mogao prodati 17,9 miliona primeraka PlayStation-a 5 do kraja sledeće godine. Očekuju da će taj broj do 2024. godine iznositi 67 miliona. 

  Prva generacija ove konzole počela je da se prodaje 1994. godine. Druga generacija je predstavljena šest godina kasnije i ostvarila je veliki uspeh - prodata je u 155 miliona primeraka.

 5. ByteDance, kompanija vlasnik popularnog TikTok-a dobila je novo produženje roka za prodaju svoje američke filijale. Tako umesto do 27. novembra, ByteDance ima do 4. decembra da dogovori sve s kupcima. 

  Iako se na početku spominjao Microsoft kao najizgledniji kupac, u međuvremenu su se pojavili još neki igrači. Tako je ByteDance u poslednje vreme u najozbiljnijim pregovorima sa Oracle-om i Walmart-om. Ali, kako ističu iz ByteDance-a, poslednja dva meseca nisu dobili nikakve povratne informacije od američke administracije o četiri plana koja su predložili vezano uz Trumpovu izvršnu odluku kojom su bili prisiljeni da prodaju TikTok američkoj kompaniji. 

  Podsetimo, američki predsednik Donald Trump doneo je odluku početkom avgusta kojom određuje ByteDance-u da u roku od 90 dana proda TikTok u američke ruke, pravdajući odluku strahom za nacionalnu bezbednost i navodeći da kineska država ima pristup podacima američkih korisnika. 

  Trump se tada hvalio kako će SAD profitirati od te prodaje. S tim se baš i nisu složili u službenom Pekingu, pa su brže-bolje doneli odluku kojom bilo kakav transfer kineske tehnologije u strane ruke mora da dobije odobrenje države. S obzirom na to da je Trump u međuvremenu izgubio izbore i da će Bela kuća dobiti novog stanovnika, u ByteDance-u s nestrpljenjem čekaju da vide kako će se nova administracija postaviti prema Kini, a onda i ideji o prodaji TikTok-a američkim kompanijama. Za sad, Biden ćuti.

 6. Svima nam je jasno da je pandemija izazvala velike potrese na tržištu pametnih telefona, pa ne čudi da su Samsung i Huawei izvestili o padu prodaje, posebno na tržištima zapadne Evrope. Dobro, što se Huawei-ja tiče, on ima i drugih problema, ali nećemo sada o tome. 

  Sudeći prema istraživanju koje je sproveo IDC, tržište pametnih telefona bi se trebalo oporaviti još u četvrtom kvartalu ove godine, za što je delimično zaslužna sve veća potražnja za 5G modelima. Tržište 5G telefona je u poslednje vreme zabeležilo značajan rast, s obzirom na sve više uređaja koji podržavaju 5G tehnologiju, uključujući čitavu liniju Apple-ovih novih iPhone-ova serije 12. 

  Analitičari predviđaju rast tržišta pametnih telefona za 2,4% u ovom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok se sledeći rast očekuje za prvi kvartal 2021. godine. "Došli smo do zaključka da su uprkos merama lockdowna i ekonomskih problema, korisnici na mnogim tržištima preusmerili svoje uobičajeno trošenje novca sa stvari poput putovanja i poseta restoranima, prema potrošačkoj elektronici, a pametni telefoni su značajan faktor u toj transformaciji", navodi Ryan Reith, potpredsednik IDC-ovog odeljenja Worldwide Mobile Device Trackers. 

  IDC predviđa da će rezultati prodaje za ovu godinu ukazati na podatak da 10 posto od ukupne prodaje otpada na 5G uređaje, a potražnja za njima će se i dalje nastaviti, da bi 2024. godine ti uređaji trebali da čine 30 posto tržišta smartfona.

 7. Ako je verovati najnovijim glasinama koje stižu iz Kine, Huawei će u svojim top modelima za sledeću godinu doneti još jednu inovativnu tehnologiju u domenu fotografije. Radi se o tzv. tečnim sočivima, koje za zadatak imaju osetno unaprediti stabilizaciju i vreme fokusiranja. 

  Prema izvorima koje prenose glasine, vreme fokusiranja će biti svedeno na svega nekoliko milisekundi, čime će se poklopiti sa karakteristikama ljudskog oka. Tekuća sočiva će, pak, doneti osetna poboljšanja u telefoto kameri, budući da ista više neće optički povećavati izmenom sočiva različite fokalne dužine, već promenom oblika tečnosti uz odgovarajuću voltažu. 

  Ovo bi ujedno trebalo da osigura i veću otpornost na padove, budući da će se redukovati količina mehaničkih delova koji se mogu pomeriti ili razbiti. Ova tehnologija bi sledeće godine trebala da bude uparena sa još uvek nepredstavljenim Sony IMX782 senzorom, o kojem još nema detalja. 

  Takođe, za sada je prerano govoriti o konkretnim uređajima, ali možemo pretpostaviti da će ova tehnologija premeru doživeti u novoj P50 seriji koja bi trebala biti predstavljen na proleće.

 8. Kako bi podstakao prodaju iPhone 12 mini telefona za koji kaže da je najmanji 5G telefon na svetu, Apple se okrenuo TikTok influenserima. Influnseri su plaćeni za izradu i promovisanje kratkih videa kojima se reklamira mali iPhone 12 sa 5,4-inčnim AMOLED ekranom. 

  Zahvaljujući influenserima Apple-ov nalog na TikTok-u koji je u aprilu imao sam o 1.312 pratilaca, sada ima preko 366.000 pratilaca, a 4 videa koji su postovani na njega, narasli su na 1,3 miliona pregleda. Svi ti videi se temelje na istom "zapletu" - neko ima mogućnost čudesnog smanjivanja stvari, a glavni uspeh mu je smanjiti iPhone 12 u iPhone 12 mini. 
   
  Oba modela pokreće 5nm A14 Bionic SoC procesor, a osim veličine ekrana, razlika između njih je u tome što iPhone 12 ima 6 GB RAM memorije, a iPhone 12 mini 4 GB, kao i u kameri, jer mini za razliku od trostruke mare u iPhone-u 12 (Wide, Ultra-wide, Telescopic), poseduje samo Wide i Ultra-wide kamere. 
   
  Sa više od 800 miliona aktivnih korisnika širom sveta, TikTok je postao glavni promotivni kanal Apple-a, pa se ekipi iz Cupertina sigurno ne dopada što Trump želi da banuje TikTok iz SAD-a. Videćemo šta će o tome nakon inauguracije misliti Biden.
 9. Android aplikacije već su dostupne na vašim Window 10 računarima, ali isključivo putem emulatorskih programa poput BlueStacks-a ili Your Phone aplikacije koja vam omogućava povezivanje rečunara sa Android telefonima, doduše sa podrškom za vrlo uski krug uređaja. 

  Kako se čini, Microsoft-u to nije dovoljno, pa želi da dovede Android aplikacije na Windows 10 u "nativnom" obliku, o čemu izveštava poznati Microsoft leaker Zac Bowden na svom Twitter profilu. On tvrdi da Microsoft radi na tome da Android aplikacije omogući svim korisnicima Windows-a 10, bez potrebe za korišćenjem bilo kakve dodatne aplikacije, što znači da bismo mogli da dobijemo nadogradnju Windows-a koja će podržavati izvođenje Android igara, alata i drugog softvera. 
   
  Prema Zacovoj tvrdnji, Microsoft želi da ova nadogradnja izađe tokom sledeće godine, što je po nama vrlo ambiciozan plan, iako je u prošlosti već izdat jedan testni build Windows-a koji je imao podršku za Android, ali ga je Microsot odbacio. 
   
  Ovo bi moglo da znači da će Windows 10 imati svojevrsni Android emulator predugrađen u sebe, ali to će imati smisla samo ako neće dolaziti do usporavanja rada računara, kao što je slučaj sa postojećim emulatorima koji u zahtevnijim igrama poput CoD Mobile-a "zatuku" procesor PC-a, što onemogućava ugodno igranje Android igara korisnicima sa slabijim računarima.
 10. Treći kvartal je iza nas pa izlaze raznorazne statistike o tome koliko je ko u njemu bio uspešan. Huawei je na globalnom nivou i dalje na drugom mestu i dosta dobar, ali u Zapadnoj Evropi muče velike muke. 

  Nakon što je u jednom trenutku Huawei prestigao i Samsung po broju isporučenih telefona, ovaj 3. kvartal 2020. poželeće da brzo zaborave. Tako je barem na tržištima Zapadne Evrope gde Huawei u prošlom kvartalu beleži oštar pad prodaje. 

  Uopšteno usporene ekonomske aktivnosti usled globalne pandemije, ali bez dileme i američkih sankcija, Huawei je u Zapadnoj Evropi u Q3 prodao samo 2.5 miliona telefona. To je pad od čak 58.7% u odnosu na isti period prošle godine, kad em nije bilo pandemije, em su još na top modelima imali pristup Google servisima.  

  Tržišni udeo od 20% prošle godine u Zapadnoj Evropi se prošli kvartal prema IDC-u sveo na tek 8.8%. Samsung je uprkos padu prodaje zadržao čelnu poziciju i u Zapadnoj Evropi, a jaka potražnja za iPhone 11 i iPhone SE modelima, Apple-u je osigurala drugu poziciju. 

  Xiaomi i Oppo su bez dileme prema IDC-u najveći dobitnici, a naročito Oppo koji je prošle godine u Evropi bio prisutan tek u tragovima. Šta nam to govori? Govori nam da će Huawei što pre morati iznda pronađe kompletno rešenje za izostanak Google servisa jer sviđalo nam se to ili ne, Evropa očito do tada baš i neće kupovati njihove telefone. Huawei vredno radi, a App Gallery raste, ali da li je to dovoljno brzo, pokazaće vreme.