ИТ-ВЕСТИ

Najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija. Nove IT vesti svaki dan. Informiši se!

 1. Prema informacijama koje prenose korejski mediji, Samsung će proizvesti 70% svih OLED ekrana za iPhone 14 seriju, što uključuje sva četiri modela, dakle iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 13 Pro i iPhone 14 Pro Max. Prema ovom izveštaju, drugi najveći dobavljač ekrana za iPhone 14 seriju je LG, dok je treći kineska kompanija BOE.

  Apple ove godine planira proizvesti ukupno 120 miliona primeraka iPhone-a serije 14, ali kao i do sada, ne iznosi podatke koliki je udeo kojeg od četiri modela.

  Hoće li se ovaj plan ostvariti, uveliko zavisi o epidemiološkoj situaciju u Kini, gde je najveća Foxconn-ova fabruka koja proizvodi iPhone, nedavno u potpunosti stavljena u lockdown, zajedno sa ostalih 6 miliona stanovnika grada Zhengzhou, u kojem se nalazi.


 2. Svaki dan smo bliže novoj Galaxy S23 seriji flaghsip telefona iz Samsung-a, a svakodnevno o njima saznajemo i nove stvari. Tako se sad saznaje da će Galaxy S23 serija dobiti nikad svetliji ekran i nikad veći i bolji ultrazvučni čitač otisaka.

  Samsung-ova Galaxy S22 serija telefona, a pogotovo Galaxy S22 Ultra imaju izuzetno lepe AMOLED ekrane. Naročito se mogu pohvaliti izuzetno jakim osvetljenjem, koje ih čini prijatnim za korišćenje i na otvorenom.

  Prema svežim neslužbenim informacijama, Galaxy S23 serija dobiće novi E6 LTPO 3.0 ekrane sa 120Hz stopom osveženja, ali i osvetljenjem koje ide sve do 2200 nita u maksimumu. Time će biti 200 nita svetliji od trenutno najsvetlijeg ekrana na tržištu onog na iPhone 14 Pro Max flagshipu.

  To će telefonima Galaxy S23 serije u svakom slučaju dati bitnu prednost nad brojnim drugim telefonima u flagship segmentu.

  Dalje, saznaje se i da će novi Galaxy S23 telefoni izgledno dobiti i nikad veći i bolji čitač otisaka ispod ekrana. Biće to najnoviji Qualcomm-ov 3D Sonic Max ultrazvučni čitač otisaka za implementaciju ispod ekrana.

  Osim što je naprecizniji i najpouzdaniji do sada, ujedno je i površinom najveći. S površinom 200 x 300 mm deset je puta veći od aktuelnog čitača otisaka ispod ekrana Galaxy S21 Ultra i Galaxy S22 Ultra telefona.

  Podržava i istovremeno skeniranje dva otisaka prsta za još viši nivo sigurnosti, a nudiće i pokretanje različitih aplikacija koje ćete povezati uz različite otiske.

  Dodajmo još i da se priča da bi Galaxy S23 Ultra na leđa mogao dobiti i Samsung-ovu 200MP ISOCELL HP2 kameru, a možete računati i na Snapdragon 8 Gen2 pokretački čip sa podrškom za LPDDR5X RAM, UFS 4.0 data memoriju i još brži Wi-Fi 7.


 3. Kompanija Meta, već duže vreme je na meti i pod kritikom vlada i regulatornih tela zbog loše ili nikakve protekcije tinejdžera na njenim Facebook i Instagram platformama. Sada je kompanija konačno najavila ažuriranje takvih bezbednosnih podešavanja.

  Prema novim pravilima, iako ih je po statistici sve manje, novi tinejdžeri koji se žele registrovati na Facebook imaće najstrožije opcije unapred definisane u nekim podešavanjima privatnosi, poput toga ko može videti njihov popis prijatelja, osobe i stranice koje prate, njihove objave i ko je u prilici na njih komentarisati, a isto će važiti i za Instagram. Za postojeće, ali i buduće korisnike, funkcija “ljudi koje možda poznajete” će od sada uključivati rigoroznije filtere, ograničavanje vidljivosti popisa prijatelja, kao i nove alate za sprečavanje širenja slika koje ukazuju na intimnost. Takođe, tinejdžerima će biti onemogućeno slanje bilo kakvih poruka prema sumnjičavim profilima odraslih osoba, a isto će važiti za obe platforme. Kompanija je takođe najavila da sarađuje sa centrima za nestalu i iskorišćavanu decu kako bi se izgradila platforma o zaštiti objavljivanja bilo kakvih podataka i informacija koje bi mogle na ne adekvatan način završiti na društvenim mrežama.

  Alati i funkcionalnosti se već uvode, ali će biti potrebno neko vreme da globalno budu dostupni.


 4. Izgleda da je kompaniji Honor prijala prodaja i odvajanje od Huawei-a, jer sve češće iznenađuju osvežavanjem svog portfolia. Sada su lansirali najnoviji telefon, koji u ovom slučaju ima i sklopivi ekran.

  Honor Magic Vs je telefon koji u svojoj rasklopljenoj formi donosi ekran od 7.9-inča, dok u sklopljenoj formi njegov cover ekran ima dimenzije od 6,45 inča i rezoluciji od 2560 x 1080 piksela.

  Pokreće ga Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 osnova, a u ponudi će biti niz opcija za količinu RAM i flash memorije – 8 ili 12 GB RAM-a, te 256 ili 512 GB za skladištenje podataka. Na zadnjoj strani uređaja nalazi se glavna kamera od 54 megapiksela, tu je i ultraširoka kamera od 50 megapiksela, te telefoto kamera od 8 megapiksela, dok ona prednja dizajnirana za selfije i video pozive nudi senzor od 16 megapiksela. Tu je i baterija od 5000 mAh, i 66W brzo punjenje. Telefon će biti dostupan u nekoliko boja, a početna cena će mu iznositi oko 1050 američkih dolara.


 5. Microsoft stalno osluškuje mišljenja i želje korisnika kako bi poboljšao operativni sistem Windows 11, a najnovija ideja je zapravo povratak funkcije koja je bila dostupna u sistemu Windows 10.

  Microsoft naime namerava vratiti podešavanje "Never Combine" za programsku traku (taskbar), što bi omogućilo korisnicima da sve svoje stavke na programskoj traci drže zasebno prikazane.

  Novu funkciju je otkrio korisnik Tweeter-a Albacore koji kaže da se nalazi u testnom buildu 25246, "skriveno iza funkcije 29785186".

  Od predstavljanja sustava Windows 11, Microsoft kontinuirano radi na usavršavanju iskustva s programskom trakom. Kompanija je takođe vratila druge važne funkcije koje su nedostajale u izvornom izdanju.

  Na primer, Windows 11 Build 22557, koji je objavljen insajderima ranije ove godine, vratio je podršku za povlačenje i ispuštanje na programskoj traci, a ta funkcija je u međuvremenu već isporučena na proizvodne uređaje u verziji 22H2.

  "Povlačenje i ispuštanje sada je podržano na programskoj traci sistema Windows 11. Brzo povucite i ispustite datoteke između prozora aplikacije tako što ćete lebdeti iznad aplikacija na programskoj traci kako biste njihove prozore postavili u prvi plan. Pokušajte priložiti datoteku Outlook e-pošti tako da je povučete i zadržite pokazivač iznad ikone programa Outlook na programskoj traci kako biste prozor postavili u prvi plan. Kada bude u prvom planu, ispustite datoteku u e-poštu da biste je priložili. Takođe možete prilagoditi programsku traku svojim omiljenim aplikacijama sa Start popisa svih aplikacija povlačenjem i ispuštanjem preko programske trake kako biste ih prikvačili. Pored toga možete povući i ispustiti na radnu površinu putem "Prikaži radnu površinu" u samom desnom uglu programske trake", rekao je tada Microsoft.

  Koliko će povratak opcije Never Combine na taskbar obradovati korisnike saznaćemo uskoro.


 6. Iako nije prošlo dugo od lansiranja najnovije iPhone 14 serije, glasine o sledećoj generaciji sve su učestalije.

  Tako sada saznajemo da bi tradicionalno korišćeni aluminijum mogao biti zamenjen, ni manje ni više nego titanijumom. Radi se o materijalu visoke čvrstoće, a istovremeno manje mase, što bi "premium" karakteristiku iPhonea trebalo podići na još viši nivo.

  Naravno, ukoliko se ova glasine ostvare, svakako će biti popraćeno dodatnim povišenjem cena, ali prema izvoru koji ovo prenosi, titanijumsko kućište će dobiti samo Pro modeli. To bi u neku ruku trebao biti nastavak filozofije predstavljene prilikom lansiranja Apple satova, od kojih najskuplji primerak ima upravo titanijumsko kućište.

  Druga novost je napuštanje ravnih ivica kućišta, što znači da će poleđina ponovno biti blago zakrivljena, za razliku od iPhone-a na koje smo navikli zadnjih nekoliko godina. Ekran bi svakako trebao ostati ravan kao i do sada. Apple-u ovo neće biti prvi put da se vraća starim i napuštenim dizajnerskim smernicama, zato je ovakav scenario prilično izvestan.


 7. Apple u novom watchOS 9 ažuriranju za Apple Watch, konačno donosi pravi način rada za štednju baterije. Reč je o dugo očekivanoj funkciji koja bi trebala osetno produžiti autonomiju pametnog sata.

  Naime, funkcija se može aktivirati ručno kroz Control center ili meni sa podešavanjima. Korisnicima će, takođe, automatski stizati oabeveštenja da uključe štednju, kada kapacitet baterije pametnog sata padne na 10 posto, a isključiće se kada dosegne 80 posto napunjenosti.

  Kako prenosi GSM Arena, štednja baterije isključiće zahtevnije funkcije Apple Watcha, poput always-on displaya, praćenje otkucaja srca i kiseonika u krvi te podsetnike za vežbanje. Ako je sat povezan na iPhone, korisnicima će obaveštenja stizati svakih sat vremena. U suprotnom, funkcija će isključiti i dolazne pozive, obaveštenja, Wi-Fi i mobilnu vezu.

  Treba istaći i da će animacije biti smanjene, stoga iskustvo korišćenja Apple Watcha neće biti glatko kao inače, a korisnici će imati pristup samo bazičnim funkcijama.


 8. Google Maps sarađuje sa partnerima u SAD-u i Velikoj Britaniji već tri godine, a sada širi svoje usluge na više zemalja kako bi pomogao vozačima električnih automobila da pronađu punjače. Ova opcija dolazi sa filterima za brzinu punjenja, tip punjača i lične preferencije korisnika.

  Opcija je sada dostupna za uređaje koji koriste operativne sisteme iOS i Android, a pruža i informacije o tome da li su stanice za punjenje slobodne u određnom trenutku. Ipak, količina dostupnih informacija zavisi o tržištu, odnosno zemlji u kojoj se usluga koristi.

  Novi filteri su deo velike promene Google Maps-a uoči sezone praznika. Platforma će ponuditi i Live View u odabranim gradovima koji će pomoći u korisnicima u navigaciji, odnosno u potrazi za poslovnim objektima. U ovom slučaju će se koristiti kamera smartphonea, a potom će Google Maps ponuditi AR uputstva.

  Poslovni objekti sa pristupom za kolica i oni bez stepenica će se takođe moći pronaći jednostavnim odabirom funkcije Accessibility u podešavanjima aplikacije.


 9. WhatsApp novom funkcijom želi da pomogne korisnicima, kojih širom sveta ima više od 2 milijarde, pri pregledavanju i otkrivanju kako velikih tako i malih lokalnih kompanija u njihovoj okolini.

  Kompanije će biti razvrstane po kategorijama kao što su bankarstvo, hrana i piće i putovanja, a moći će ih se pronaći i po njihovim nazivima, prenosi TechCrunch.

  "Želimo olakšati ljudima da obave više na WhatsApp-u", rekao je izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg. "Deo toga je stvaranje boljih načina za saradnju sa kompanijama. I dok ga milioni kompanija u Brazilu koriste za chat, nismo olakšali otkrivanje kompanija ili kupovinu od njih, pa ljudi na kraju moraju koristiti zaobilazna rešenja. Krajnji cilj je omogućiti pronalaženje, slanje poruka i kupovinu od kompanija u istom WhatsApp chatu.”

  Ova funkcija naglašava želju WhatsApp-a da aplikaciju usmeri u e-trgovinu u pokušaju stvaranja prihoda od inače besplatne usluge. Poslednji deo slagalice zvane e-trgovina je plaćanje unutar aplikacije koje je predstavljeno u Indiji pre nekoliko meseci.

  Isti takvi pokušaji prvobitno su došli pod suspenziju zbog neslaganja sa centralnom bankom u Brazilu gde su tek kasnije dobili odobrenje što je dosta usporilo uvođenje funkcije plaćanja.


 10. Zahvaljujući novoj funkciji koja je trenutno dostupna u Netflix aplikaciji za iOS i Android, korisnici mogu odjaviti pojedine uređaje na njihovom nalogu. Drugim rečima, ako im se pojavi neželjeni gost koji, na primer, ne plaća pretplatu nego mu je neko dao lozinku, može ga se jednostavno – izbaciti.

  Reč je, dakle, o korisnoj funkciji koju je lako „pokrenuti“. Sve što je potrebno je otići u Account Settings, potom u Security & Privacy odeljak, gde se nalazi Manage access and devices opcija. Klikom na to, otvoriće se svi uređaji koji su trenutno prijavljeni na nalog te ih je od tamo moguće odjaviti.

  Kako prenosi GSM Arena, ovo je samo jedan od koraka Netflix-a prema razbijanju trenda deljenja lozinki. Podsetimo, kompanija se već duže vreme sprema zabraniti deljenje pristupa, što će, kako su najavili prošlog meseca, stupiti na snagu početkom sledeće godine. Oni koji pozajmljuju nalog za Netflix, moraće, na njihovu žalost, doplatiti određenu cenu.

  Kao što smo već spomenuli, funkcija odjavljivanja uređaja sa Netflix-a trenutno je dostupna samo na telefonima, a pretpostavlja se da će u narednim nedeljama stići i za ostale uređaje.